ČESKÁ TŘEBOVÁ – Hledání nových prostor pro českotřebovskou knihovnu se možná chýlí ke konci. Město oživilo záměr stěhování do budovy na Slovanské ulici, v níž působí Dopravní fakulta Univerzity Pardubice, ale plně ji nevyužívá. Vysokoškolská stopa i přesto z města nezmizí.

Tři patra budovy by měla sloužit čtenářům, ve čtvrtém nadzemním podlaží bude zachováno pracoviště Univerzity Pardubice. Takovou variantu předpokládá návrh architektonického řešení budovy. V objektu, který má město v plánu odkoupit z vlastních zdrojů, má vyrůst moderní knihovna se vstupním venkovním atriem, odděleními pro mládež, dospělé, hudebním i počítačovým oddělením a kavárnou. Chybět by neměl výstavní či přednáškový sál.

Úpravou mají projít vnitřní i vnější prostory budovy včetně pláště a oken. Na uvedené rekonstrukční práce, počítá se i s chodníky a parkovacími plochami, chce město získat finance z dotačních titulů EU, ministerstva školství a životního prostředí. Na jejich přidělení bude záviset zahájení stavebních úprav. Současné sídlo knihovny by mělo být využito jako bezprahové centrum pro mládež.