ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Mají toho na svědomí desítky. Ztráty peněženek a mobilů, zcizování hotovosti, vloupání do bytů a domů. Jestli je to práce jednotlivce nebo organizované party, se zatím neví. Policii jsou dosud pachatelé všech těchto krádeží neznámí.

Jako první se v polovině února stal obětí loupeže orlickoústecký salon krásy pod Mírovým náměstím Za bílého dne se odtud ztratila peněženka se zánovním mobilem. Škoda je téměř 6000 korun. Od té doby si tu zamykají dveře a zkoumavě prohlížejí každého zákazníka, který vejde dovnitř. Během následujících dvou týdnů řešili policisté krádeže v provozovnách, ještě několikrát. Pachatel s neuvěřitelnou drzostí kradl vždy za plného provozu. Nad pokladnou v řeznictví se dokonce s prodavačkou o peníze popral. Škoda jde do tisíců korun. V noci z neděle na pondělí se lapkové zaměřili na byty. Násilnému vniknutí jednoho z nich neodolaly hned dva sousedící rodinné domy. V jednom ukradli šperky a finanční hotovost, od „vybílení“ druhého ho po rozstříhání plotu vyrušil štěkot psa. I přes to je škoda 86 tisíc korun.

Zatím poslední násilné vniknutí nahlásila Policii cukrárna pod náměstím. Tu pachatel po zavírací době navštívil už podruhé během tří týdnů. I když v obou případech byla škoda vyšší než lup, scénář – dostat se dovnitř po rozbití okénka v zadních dveřích, byl pokaždé stejný. Policie po zlodějích intenzívně pátrá, ale nikoho zatím neobvinila, a uvítá proto jakoukoliv svědeckou pomoc. V případě dopadení pachatelům hrozí za krádež až dva roky vězení, za porušování domovní svobody a poškozování cizí věci je pak sazba tříletá.