LANŠKROUN, ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Záměr Pardubického kraje o rušení míst lékaře v posádkách Zdravotnické záchranné služby pobouřil obyvatele Lanškrouna. Důvodem je nově opravená záchranná stanice, která začala fungovat teprve nedávno, a také obavy z možných důsledků, když pomoc odjinud nepřijede včas. Zdravotnické posádky bez lékařů jsou rozhodnutím Pardubického kraje a mají řešit přesčasovou práci, kterou chce kraj dát do souladu se zákoníkem práce.

Nutí ho k tomu skončení výjimky ve zdravotnictví. Celkem by se měly úpravy týkat 3 míst v Orlickoústeckém regionu. Město Lanškroun je jedním z měst, kde bude k dispozici pouze nelékařská posádka s vysokoškolsky vzdělaným záchranářem. Lékař bude za pacientem dojíždět z Ústí nad Orlicí nebo Červené Vody. A to se vedení města ani lidem nelíbí. Vznikla i petice, adresovaná hejtmanovi Pardubického kraje. Za jeden měsíc už ji podepsalo okolo 1 500 lidí. Poukazuje na členité a v zimním období složitě dostupné spádové území Lanškrounska.

Kraj ve spolupráci s ředitelstvím ZZS nyní jezdí na setkání s obyvateli měst a vysvětlují lidem, co a proč k rozhodnutí vede a jak bude dál lékařská péče v těchto oblastech zajištěná. Změny v systému ZZS by měly vejít v platnost od 1. 1. 2014. Město, podpořené starosty okolních obci, i petičníci, rozšiřující podpisovou akci do zhruba 20 okolních obcí, se dál budou pokoušet rozhodnutí týkající se Lanškrouna zvrátit.