ORLICKOÚSTECKO – V loňském roce došlo v Pardubickém kraji k nejmenšímu počtu kolizí vozidla s vlakem či jiným drážním vozidlem od roku 2009. Počet usmrcených na kolejích se v porovnání s rokem 2012 rovněž snížil, i přesto si střety vlaku s osobou vyžádaly 14 obětí. Na území celého Pardubického kraje se nachází 552 železničních přejezdů.

V roce 2013 z celkového počtu 7 nehod došlo ke 3 případům na Orlickoústecku. Srážka vozidla s vlakem na trati Choceň – Vysoké Mýto si vyžádala 2 lehce zraněné. Další událost skončila tragicky. Na přejezdu na trati Lanškroun – Rudoltice vlak srazil osobu. Příčinou většiny mimořádných událostí je porušení zákona ze strany řidičů či chodců. Buď nerespektují výstražné světelné znamení, nebo si nedají pozor na přejezdech, které jsou zabezpečeny pouze výstražnými kříži.

K mimořádnostem dochází na železnici i mimo přejezdy. V roce 2013 bylo v Pardubickém kraji zaznamenáno 15 nehod, na Orlickoústecku s počtem 6 nehod došlo k 5 úmrtím a 1 těžkému zranění. V Pardubickém kraji se loni situace zlepšila. V porovnání s rokem 2012 bylo na přejezdech zaznamenáno o 3 méně. Počet usmrcených se při nich snížil o 3 osoby. Evidováno bylo méně o 4 střety vlaku s člověkem. Bilance obětí na životech při těchto událostech se snížila o 2 osoby.