ČESKÁ TŘEBOVÁ – Železniční kontejnerové překladiště v České Třebové je hotovo. Zkušební provoz nyní prověřuje lidi i techniku. Naostro chce nový investor provoz spustit v lednu. Na to, že byl základní kámen poklepán v květnu, se stavba rozvíjela poměrně rychle.

Do konečné podoby včetně vrátnic a oplocení se dostala už koncem listopadu. V prosinci se začaly odstraňovat nedodělky, končila montáž posledního jeřábu a technika začala procházet povinným testováním. Dominantou objektu jsou tři posuvné jeřáby, obsluhující celkem tři koleje. Zatím je řídí kmenoví zaměstnanci této nadnárodní společnosti, střídat je bude obsluha z místních lidí. Výhledově by měli pracovat na tři směny, sedm dní v týdnu.

Že se českotřebovští lidé zaškolují v Praze, je dobrou zprávou pro místní trh práce i město samotné. Dodavatelsky pak terminál zajistí práci dalším soukromým subjektům v navazující činnosti. V praxi by měl ostrý provoz terminálu znamenat 8 vlaků na příjezdu denně a 8 vlaků na odjezdu, od dubna by se pak toto množství mohlo zvýšit na dvanáct vlaků na příjezdu a dvanáct vlaků na odjezdu.