ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V Ústí nad Orlicí se připravuje nový odbavovací systém pomocí tzv. městské karty, jež umožní vstup na sportoviště, sběrný dvůr nebo třeba do knihovny. Navázat by měl na dosavadní organizaci vstupu v Krytém plaveckém bazénu a postupně nacházet využití i pro další služby ve městě.

V současné době je projekt ve stádiu výběrového řízení na dodavatele karet a jejich softwaru. To by mělo do připravovaného systému vnést konkrétnější informace o fungování karet a možnosti jejich využití. Samotné zavádění do praxe pak bude záležitostí několika etap. Jako první by je měli začít používat uživatelé orlickoústeckých sportovišť, ale ještě mimo Aquaparku. Ten bude letos stále používat původní způsob vstupu příchozích. V další etapě by měl být do nového odbavovacího systému zahrnut právě Aquapark.

Později by měl být součástí i městský parkovací systém a do budoucna se pak počítá s využitím při obsluze sběrného dvora po modernizaci a v rámci jiných městských subjektů. V České Třebové, odkud inspirace přišla, už systém centrální městské karty funguje dva a půl roku. Majitelům umožňuje jednotný vstup do ski areálu, do bazénu, podzemního parkoviště a na zimní stadion, jež je zároveň řídícím centrem karty. Budoucností pak je další využití karty například v městském muzeu nebo knihovně. Do dnešní doby bylo v České Třebové vydáno přes 3,5 tisíce městských karet. V Ústí nad Orlicí jich připravovaný projekt počítá s rozmezím mezi 5 – 10 tisíci karet.