ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Cestování po Evropě připravila svým dětem Mateřská škola Na Výsluní v Ústí nad Orlicí. I s rodiči je pozvala na Evropský den, který připravila ve spolupráci s Domem zahraničních služeb. Zemí bylo sedm a děti se s nimi seznamovaly netradičním způsobem – v charakteristické sportovní činnosti, na obrázcích nebo ochutnávkou tradičního pokrmu.

Umožnila to dotace Domu zahraničních služeb, která projekt „Křížem krážem Evropou“ v MŠ podpořila. Dětí přišlo asi padesát a netradiční cestování je viditelně bavilo. Ochotně se zapojovaly do připravených úkolů a do soutěží vtahovaly i rodiče. A tak si děti budou pamatovat, že pro Anglii jsou charakteristické dostihy, pro Itálii fotbal a pizza, Belgii že zastupuje geomag nebo pralinky, Francii sýry či petang nebo Českou republiku Karel Čapek, tenis a pivo.

Na závěr ještě děti MŠ Na Výsluní navštíveným státům na mapě vymalovaly jejich státní vlajky. Zorganizováním Evropského dne se školka zařadila mezi 30 vítězných škol, kde se Evropský den s Domem zahraničních služeb konal.