ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Historicky první přijetí válečných veteránů se uskutečnilo na orlickoústecké radnici. Ke kulatému stolu se zástupci vedení města zasedly dvě desítky veteránů druhé světové války, mezi nimiž byli pamětníci bojů u Sokolova, bitvy o Kyjev nebo o Duklu.

Nejstaršímu bylo přes devadesát, nejmladšímu 75 let. V uniformách a s pamětními medailemi na prsou jsou živou připomínkou utrpení, kterým museli na frontě projít. Vzpomínalo se také na úsměvnější chvíle, a to u dobových dokumentů a kroniky, jež je svým datem vzniku opravdu historická. Diskuse se pak točila nejen kolem aktuálních potřeb a problémů, které obě organizace mají, ale také okolo běžných věcí, jako je například vyvěšování praporů u příležitosti české státnosti.

Setkání provázel živý zájem a plodná diskuse. Město Ústí nad Orlicí se každoročně se zástupci Svazu bojovníků za svobodu a Československé obce legionářské potkává na Dni válečných veteránů, Dni vzniku samostatného Československa nebo oslavy osvobození. Setkávání na radnici by mohlo být další možnou příležitostí.