LANŠKROUN, ÚSTÍ NAD ORLICÍ, ČESKÁ TŘEBOVÁ – Ve znamení jarmarků, koncertů a vánočního zpívání proběhla první prosincová neděle v Orlickoústeckém regionu. Zatímco v Lanškrouně si lidé dali sraz u betlému osobností, V Ústí nad Orlicí a České Třebové je program přivedl pod vánoční strom na náměstí. Slavnostní rozsvěcení si nenechaly ujít stovky lidí. Betlém osobností mají v lanškrounském muzeu už více jak deset let.

Má svou knihu i zájemce. Z původních jesliček s ježíškem má díky píli řezbáře Bedřicha Šilara už 60 figurek. Pro první adventní neděli byla v Lanškrouně připravená také zvonička splněných přání, slámové jesličky či stánky s vánočními drobnostmi. Nakupovat je lidé mohou na trzích každou neděli až do Vánoc. A kdo na nakupování není, tomu organizátoři nabídli vánoční pohodu, spojenou s výstavami či živé koncerty na nádvoří zámku nebo v kostele.

Jarmarkem to 1. prosince žilo také v Ústí nad Orlicí v rámci Ústeckého adventu na Mírovém náměstí. Aby čas do rozsvícení vánočního stromu rychleji utekl, se starali zpěváci a hudebníci na jevišti. Děti zase mohly využít vánoční pošty a zazvonit si s přáním na Ježíška. Město zajistilo také tradiční občerstvení, letos v podobě chleba se škvarkami a svařák nebo čaj pro zahřátí. Večer ukončila koncertem brněnská skupina Gajdoši. V podobném duchu se budou orlickoústečtí na Mírovém náměstí potkávat každou adventní neděli.

V České Třebové rozsvěcování vánočního stromu dočasně zastavilo provoz na Starém náměstí. Lidí přišlo neobvykle hodně, náměstí bylo zcela zaplněné. Vystoupila dechová hudba Řetůvanka s programem vánočních koled. Také zde k lidem promluvili starosta města a děkan, stromeček se ve svátečním kabátě poprvé předvedl několik minut před pátou hodinou večer. Od rozsvíceného stromečku mohli lidé přejít do městského muzea na vernisáž výstavy „Vánoční přichází čas“. Zajímavostí je připomínka Vánoc 70. let a unikátem Tomšův orientální betlém, který se nedávno podařilo získat do sbírek města.