ORLICKOÚSTECKO – O uplynulém víkendu jsme mohli na adventních svícnech zapálit první ze čtyř svíček. Většinu náměstí v regionu také osvítily vánoční stromy.

S rozsvícením stromů byl spjat i doprovodný program. Např. v Městském muzeu v Lanškrouně si mohli zájemci v rámci Tvůrčích dílen vyzkoušet malování skleněných ozdob na vánoční stromeček. Venku se zatím stmívalo a tak začala vynikat výzdoba v ulicích.

V Lanškrouně byl o půl páté rozsvícen strom, který vyrostl poblíž křižovatky ulic Králická a Dobrovského. “Celý adventní program je opravu bohatý, myslím, že se mají lanškrouňáci na co těšit, bude mnoho vystoupení jak místních spolků, škol, školek, tak i řekl bych i VIP kapel,” řekl starosta Lanškrouna  Radim Vetchý.

Letos poprvé pokračoval program na náměstí Jana Marka Marků hudebním vystoupením. “By si měli lidé přát krásné prožití vánočních svátků, všechno by to mělo mít takovou hezkou gloriolu a mě se Vánoce prostě strašně líbí,” sdělila zpěvačka Ivetta Blanarovičová

S pátou hodinou odpolední nastal čas i na Starém náměstí v České Třebové. Děti zazpívaly koledy a příchozí přivítali starosta města, místní farář Miloš Kolovratník a Miloslav Cink. “Já jsem strašně rád, že v tom shonu, kterej nás čeká, před těma Vánocema si lidi se svými dětmi najdou čas a přijdou sem nachviličku se podívat na nový vánoční strom, protože každý rok je jiný,” sdělil OIK TV starosta České Třebové Jaroslav Zedník.

Na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí dokreslovalo vánoční atmosféru vokální okteto Generace, příchozí přivítal starosta Petr Hájek a farář Vladislav Brokeš vysvětil adventní věnce. Poté již nastal čas na rozsvícení vánočního stromu. “Já přeju obyvatelům, ale i sám sobě, abychom ten adventní čas prožili v klidu, abychom nepodléhali zbytečně tomu, že před Vánoci musíme všechno stihnout, všechno dodělat, všechno dokončit, protože život nekončí. Čas se nezastaví ani Vánocemi,” řekl starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Děti mohly také tradičně odevzdávat svá přání Ježíškovi do schránky u vánočního stromu. Program na Mírovém náměstí zakončilo vystoupení skupiny Nezmaři.