dynamické vážení silničních vozidel (foto: Pardubický kraj)

PARDUBICKÝ KRAJ – Na nejvíce zatížené úseky krajských silnic umístí kraj už v příštím roce vážní systémy, které zabrání devastaci silnic způsobené přetíženými vozidly. Zničené silnice řešil kraj již v minulosti, kdy se snažil zabránit vjezdu kamionů na vybrané úseky. Vážení nákladních vozů si klade za cíl výrazně prodloužit životnost silnic a zvýšit tak bezpečnost dopravy.

„V současné chvíli máme vytipovaných celkem šest úseků po celém kraji, kde by mohly být vážní systémy umístěny. Vážící cyklus je plně automatický a má téměř stoprocentní účinnost. Díky váhám by tak nemělo docházet k průjezdu nadměrně zatížených vozidel, což bude mít za následek vyšší životnost našich silnic,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy a dopravní obslužnosti Michal Kortyš.

Vážní systém v sobě obsahuje hned dvě váhy – nejprve vysokorychlostní váha detekuje při jízdě přetížené vozidlo, které následně odkloní pomocí dopravního značení na statické vážní místo v trase. Váha vůz převáží a zaznamená registrační značku, která je systémem odeslána na správní úřad.

Váhy by měly být umístěny například mezi Litomyšlí a Českou Třebovou, na silnici u Radlína nebo u Ronova nad Doubravou.