ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Výročí narození Hanse Christiana Andersena se slavilo na přelomu března a dubna v různých knihovnách, klubech či divadech nejen v České republice, ale i v zahraničí. My jsme s kamerou navštívili Městskou knihovnu v Ústí nad Orlicí, kde se “Noci s Andersenem” zúčastnily dvě desítky dětí. Tuto akci pořádá orlickoústecká knihovna již po devatenácté, letos s podtitulem Andersen známý, neznámý. “Hans Christian Andersen byl nejznámější pohádkář, pocházel z Dánska a měl celkem těžký život, proto některé jeho pohádky nejsou úplně šťastné, nejsou ani tak možná všechny pro děti, jsou i pro dospělé,” přiblížila autora knihovnice dětského oddělení Veronika Tomanová.

Dvacet dětí se zpočátku seznámilo s pohádkou O Malence. Její příběh obsažený na kartičkách museli seřadit a zjistit tak klíčová slova “nocujeme v knihovně”. “My letos máme noc rozdělenou do dvou částí. V první části se budeme věnovat Hansi Christianu Andersenovi, jeho neznámým pohádkám,” řekla Veronika Tomanová. Stejně jako v předchozích letech i tentokrát děti kreslily své oblečení na papír, podle čeho se pak vzájemně poznávaly. Jednou z dalších aktivit bylo určení portrétu Andersena mezi dalšími spisovateli, kteří zdobí stěnu v knihovně.

Každé dítě si mezi úkoly našlo to své. ”Měli jsme nejrychleji složenou pohádku O Malence.” “Velice moc se mi tady líbí a asi se mi nejvíc líbilo to, jak jsme šli uhodnout ten obraz.” “Taky se mi líbilo, jak jsme se na toho Andersena koukali, vybírali.” V průběhu večera se nejen četly pohádky, ale čas zbyl i na hry. “Druhá část je tedy věnována deskovým hrám. Děti nebudou jenom hrát deskové hry, ale budou si je sami vyrábět,” dodala Veronika Tomanová. Děti v knihovně samozřejmě čekalo nocování spojené s nočním dobrodružstvím.