ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Milovníci pouťových atrakcí měli již po 94. možnost navštívit Ústeckou staročeskou pouť, která letos poprvé zaplnila prostor parku Kociánka. “Chceme opravdu co možná nejméně omezovat náměstí, protože to i pro provozovatele přináší řadu komplikací. Jednak je ve velkém sklonu, také jsou nutná dopravní omezení, která souvisejí i se zásobováním obchodů,” vysvětlil starosta města Petr Hájek. Ptali jsme se návštěvníků poutě, jak změnu vítají. “Chodili jsme i na náměstí a tady se nám to zatím zdá lepší, než to bylo dřív, je to tady takový líp rozmístěný, myslím si, že to je lepší.” “Já na ty poutě chodím od malička, takže v podstatě každý rok, ale líbí se mi tahleta víc, než ta loňská. A je to teda na hezčím místě.” “Je to fajn, tady na “Kociánce”. Mě se líbí, že je možnost toho volného průchodu, taková promenáda, takže s tím jsme spokojení a vypadá to tady fakt hezky.”

Pro návštěvníky byly připravené různé stánky a děti mohly využít i možnosti malování na obličej. Nechyběly ani ty nejznámější atrakce jako autodrom, létající labutě, obří skluzavka, vláček či lavice. Z  těch dobových měli zájemci k dispozici například kolotoč nebo střelnici. “Je i problém s tím, že se dobové atrakce nechtějí účastnit poutí, kde jsou atrakce světské, takže jsme tady řešili dneska i spor, kdy jedna smluvená agentura ráno opustila prostor “Kociánky”, přestože věděla, že se jedná o tu kombinaci dobové a světské pouti,” dodal Petr Hájek.

Změna prostoru nabídla pořadatelům další možnosti. V amfiteátru se během odpoledne odehrálo divadlo pro děti. Stejně jako v loňském roce byl do poutě zapojen prostor Hernychovy vily. “Máme i nové věci a to jsou zahradní deskové hry: mlýn, dáma, halma. Máme i šachy a nechybí nám tady kartářka. Kartářka, která podle repliky historických karet předpovídá budoucnost,” přiblížil ředitel Městského muzea v Ústí nad Orlicí Radim Urbánek.