ČESKÁ TŘEBOVÁ – Kontaktní pracoviště Úřadu práce České republiky v současné době sídlí v ulici Na Strouze. Tato skutečnost by však v budoucnu mohla pozbýt platnosti. “Poté co na Úřad práce přešla agenda nepojistných dávek, kterou dříve vykonávaly obce, tak logicky se zvýšil počet zaměstnanců i klientů, které toto pracoviště musí obsluhovat,” uvedla tisková mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková. “V loňském roce nás oslovilo Ministerstvo práce a sociálních věcí s tím, že stávající prostory jsou nevyhovující. Hledali jsme proto možnosti, co bychom jim jako město mohli nabídnout,” doplnil starosta města Jaroslav Zedník.

Volba nakonec padla na budovu bývalých železničářských nocležen, které se nachází na okraji Nového náměstí a sídliště Trávník. “Vedle té budovy by se postavilo to vstupní odbavovací místo, kam přijde ten klient a u okének si vyřídí to, co potřebuje. Kanceláře by byly umístěny v objektu těch bývalých nocležen,” nastínil případné řešení starosta Zedník.

Přesun pracoviště do zmíněného objektu je jednou z možných variant. “Skutečně se jedná teprve o záměr, takže v tuto chvíli není možné říci nic podrobnějšího,” řekla tisková mluvčí Beránková.

Pro případ, že by ke stěhování pobočky Úřadu práce skutečně došlo, existují dvě varianty řešení financování úpravy evenutálního nového sídla. “My buď budeme investorem a Úřad práce nám bude platit nájem cca 1,2 milionu korun ročně, nebo je druhá varianta, že Úřad práce na to poskytne finanční prostředky a pak si je v podstatě odbydlí,” přiblížil starosta města Jaroslav Zedník. “Pokud by byly větší prostory, znamenalo by to větší komfort pro klienty i zaměstnance, ale v tuto chvíli se jedná teprve o zjišťování možností,” sdělila OIK TV Kateřina Beránková.

Do doby než bude definitivně rozhodnuto, budou klienti Úřadu práce docházet do stávající budovy. Ta by i po případném přestěhování takzvaného pracáku neměla zůstat dlouho prázdná. Do ulice Na Strouze by mohl být přesunut odbor sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Česká Třebová.