PŘÍVRAT – V obci Přívrat nedaleko České Třebové se uskutečnilo již sedmé pokračování soutěže ve vaření kotlíkového guláše. Vařit přijelo opět 12 družstev, rovná polovina z nich letos ale zažila na přívratské návsi svojí premiéru.

V zemi krále Miroslava, jak se Přívratu někdy přezdívá, se před lety inspirovali na severovýchodě Čech. “My jsme s tím začali, trošku jsme to kopírovali podle Pece pod Sněžkou, protože se nám zdálo, že tam jsou dost slabý, že to umíme udělat lepší. No tak jsme se do toho pustili a sedmej ročník, já si myslím, že to vypadá dobře,” vysvětlil pořadatel Miroslav Veselý.

Každý tým od pořadatelů obdržel 7 kilogramů masa a začal vařit. Výkony soutěžících hodnotily dvě poroty. Laická, z diváků složená, a odborná. “Hodnotíme maso, měkkost, hodnotíme štávičku, hustotu, barvu a samozřejmě chuť,” řekl člen poroty František Rybka.

Porotě nakonec nejvíc chutnal Guláš nožíře Dobroty od Pětky Karla Ocílky, druhé místo získala Hovězí bota od Red Hot Chilli Picant a bronzový skončil Hejtmanský guláš, který uvařili Krajánci. Návštěvníkům nejvíce chutnala Hovězí bota od Red Hot Chilli Picant, poté Řeznický hovězí paprikový od Řeznictví Sloupnice a třetí se umístil guláš Opilá Marie od Meat choppers. Proběhla také soutěž o nejlepší regionální pivo a skládanou kynutou buchtu.