ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Někdejší ubytovna v ulici Dukelská prochází rekonstrukcí. Ta byla započata na začátku letošního roku. Práce na úpravě vnitřku i vnějšku budovy jsou zhotovovány souběžně. “Co se týče vnitřku, máme dokončeny rozvody kromě topení. Probíhají práce na vnitřních omítkách. Dále jsme se posunuli ven, takže probíhá podřezání objektu, obkopání kolem dokola,” sdělil OIK TV referent odboru rozvoje města Městského úřadu Ústí nad Orlicí Michal Nezdařil.

Během realizace se ukázalo, že stávající izolace byly dožilé. Zdi byly prosáklé vodou, a tak bylo nutné přistoupit ke zmiňovanému podřezání stěn a novému zaizolování objektu zvenku. Plán činností počítá také s dalšími úkony. “Co se týká vnitřku, tak je potřeba dokončit rozvody topení, montáž nových radiátorů, následně dokončení omítek, pokládku dlažeb, obkladů, lin, a vymalování. Tím bychom uvnitř měli skončit,” uvedl Michal Nezdařil.

Po dokončení izolací čeká budovu zateplení a proběhnou terénní úpravy. Původně se všechno mělo stihnout ještě v letošním roce. Termín dokončení se však posouvá. “Se nám podařilo domluvit se ještě s uživateli, kteří užívali čtvrté nadzemní podlaží, že jsme pro ně našli náhradní ubytování. Díky tomu jsme zakázku rozšířili o modernizaci, rekonstrukci čtvrtého nadzemního podlaží,” odůvodnil zdržení starosta města Petr Hájek.

Ačkoli objem prací narostl, potenciální žadatelé o nové byty si už nyní mohou poznamenat, na jaký měsíc předběžně objednat služby takzvaných stěhováků. “Ze strany města Ústí nad Orlicí se dá garantovat, že na začátku roku devatenáct ty byty budou dokončeny a budeme je chtít předávat budoucím uživatelům,” řekl starosta Hájek.

Noví nájemníci mít díky přestavbě čtvrtého podlaží k dispozici o 6 bytů více. Celkem tedy bývalá ubytovna na Dukle nabídne 27 bytových jednotek.