foto: Petr Wagenknecht
foto: Petr Wagenknecht

ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Orlickoústecké Mírové náměstí se v úterý navečer zaplnilo demonstranty. Odhadem 350 jich přišlo vyjádřit svůj nesouhlas s aktuální politickou situací, sílícím střetem zájmů premiéra Andreje Babiše a jeho údajnou snahou ovlivňovat nezávislost české justice dosazením Marie Benešové do funkce ministryně spravedlnosti. Akci, jíž předcházela studentská demonstrace před necelým měsícem, uspořádal 11. června Spolek pro organické Ústí. A jeho členové jsou s výsledkem hodinu a půl trvajícího setkání spokojeni.

Různé generace posluchačů i řečníků
Během několika málo dnů museli pořadatelé zajistit adekvátní propagaci i všechny organizační náležitosti. Soudě dle počtu příchozích ovšem úspěšní byli. A myslí si to také předseda Spousti, profesí učitel Petr Kulhavý. „Při sledování chování vrcholných představitelů státu je mnohým z nás úzko, cítíme velkou nespokojenost. Možnost tuto nespokojenost vyjádřit a sdílet se spoluobčany je myslím úlevná, takže jsem rád, že jsme prostor pro toto sdílení vytvořili. Potěšila nás atmosféra i to, kolik lidí přišlo,“ zaznělo z úst hlavního pořadatele.

Mezi řečníky nechyběly výrazné ústecké osobnosti spjaté z děním během sametové revoluce a polistopadovým vývojem. K ústeckým občanům tak promluvil například lékař Lubor Špáta, někdejší poslanec Federálního shromáždění za Občanské fórum, bývalý ústecký starosta Karel Škarka či duchovní a básník Erwin Kukuczka. Mezi pozvanými nechyběl ani pracovník Ústavu pro studium totalitních režimů a výrazná osobnost normalizačního disentu František „Čuňas“ Stárek. Hudebního doprovodu setkání se ujala swingová skupina klavíristy Jana Hrodka, moderátorský mikrofon pak připadl pastoru zdejší Jednoty bratrské Danielu Dostrašilovi.

Kromě nestorů ústeckého kulturního a společenského života ovšem mluvili i mladší – učitelé a jejich studenti. Pozitivního ohlasu se dočkalo například vystoupení Pavla Holáska z pedagogického sboru zdejšího gymnázia. Když už se konečně občanská společnost probudila, nemohu zůstat stranou. Podporuji hlavní cíle protestů, tedy kritiku střetu zájmů premiéra Babiše a obranu liberální demokracie. Jde mi ale také o úpadek politické kultury vůbec. Naši přední politici deformují jazyk i myšlení, to se pak v jednání musí projevit,“ zdůvodnil podporu akce učitel biologie a filosofie.

Za studenty pak prohlášení spolku Milion chvilek pro demokracii přečetl Martin Procházka a přítomné pozdravila pořadatelka protestního setkání na Kociance Natália Kudrnová, která mimo jiné uvedla: Jsem moc ráda, že jsme se tu dnes sešli, že i Ústí se rozhodlo ukázat, že lež, podvody, nenávist a pohrdání trpět nesmíme. Podobné akce ukazují, že jsme ještě nezpohodlněli, že nejsme lhostejní ani pasivní.“

Na Letnou!
Nečekaný zájem o úterní akci na Mírovém náměstí využijí pořadatelé ze Spousti k tomu, aby zorganizovali společný zájezd na pražskou Letnou. Demonstrace, která je zde svolána na 23. červen od 16.30, bude patrně největším protestním setkáním od pádu komunistického režimu. Zájemců o „výlet“ je již nyní hodně a další mají stále možnost se přihlásit. „Na našem facebooku vyplníte do nedělního večera krátký kontaktní dotazník, my zajistíme autobus a budeme vás informovat, kde si koupíte jízdenku za cca 350,- Kč. Mnohé to možná překvapí, ale autobus nám nikdo neplatí,“ uzavírá s humorem další z členů Spousti Jaroslav Kopecký.

Kontaktní osoby: Petr Kulhavý (kulhavy@spousti.cz, 736 436 985), Jaroslav Kopecký (kopecky@spousti.cz, 603 162 675)