foto: Pardubický kraj

ČESKÁ TŘEBOVÁ – Do Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové přijelo sedm učňovských družstev z Pardubického, Královéhradeckého a Středočeského kraje. Konala se zde „Soutěž odborných dovedností“ pro tříletý učební obor strojní mechanik. Nejlepší žáci postupují do celostátního kola soutěže České ručičky.

“Budoucí strojní mechanici projevili při soutěži velkou zručnost a já jsem potěšen, že krajské školy připravují špičkové odborníky na zpracování kovů či opravu obráběcích strojů. Soutěž byla ze strany českotřebovské školy výborně připravena a zajištěna,“ sdělil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.

Soutěže byla rozdělena do dvou dnů. V úterý se uskutečnila praktická část, ve které žáci vyráběli kovovou cvičnou stavebnici na základě výkresové dokumentace. Časový limit na výrobek byl šest hodin. Druhý den následovala teoretická část ve formě písemné práce.

V celkovém pořadí se na třetí pozici umístila SPŠ, SOŠ A SOU Hradec Králové, na druhém místě skončila PSŠ Letohrad a vítěznou školou se stala ISŠ technická Vysoké Mýto. Věcné ceny do soutěže věnovaly firmy LDM, Schaeffler a město Česká Třebová.

Nejlepší žáci ze škol v Letohradě a ve Vysokém Mýtě budou reprezentovat Pardubický kraj v celostátním kole soutěže České ručičky, které se uskuteční 7. a 8. dubna v Domažlicích.

Soutěž navštívili jako hosté zástupci ZŠ Jindřicha Pravečka ve Výprachticích spolu se starostou obce Luďkem Skalickým. „Výprachtická základní škola se dlouhodobě věnuje pracovnímu a technickému vzdělávání a má v tom výborné výsledky. Kontakty mezi základními a středními školami jsou velmi potřebné a jsem proto rád, že spolupráce obou škol bude mít pokračování. V jednání je exkurze žáků z Výprachtic, v rámci které by si v České Třebové mohli vyzkoušet některé řemeslné činnosti,“ dodal Bohumil Bernášek.