LANŠKROUN – V letních měsících jsme informovali o pozastavení stavebních prací na ZŠ Bedřicha Smetany v Lanškrouně kvůli vadám v projektové dokumentaci. Od loňského roku zde probíhala výstavba nových učeben v půdních prostorách a rekonstrukce učebny fyziky a chemie v přízemí. Nyní se stavba za více než 40 milionů korun může opět pohnout. V současné době město vypisuje nové výběrové řízení na dodavatele zbývajících prací. “To je ta pozitivní zpráva. Poskytovatel dotace nám termín realizace prodloužil do jarních měsíců roku 2021. Já předpokládám, že se nám vše podaří podle toho původního plánu,” prozradil starosta města Radim Vetchý.

I přes pozastavení prací mohou žáci jednu učebnu již využívat. „Naštěstí teda v té fázi, kdy byl projekt zastaven, se stejně podařilo realizovat alespoň učebnu fyziky a chemie po stavební stránce a po vybavení nábytkem, tedy lavicemi, židlemi, digestoří. Na další věci a pomůcky budeme čekat dál,” řekl nám ředitel školy Milan Valúšek.

Škola přes prázdniny nelenila a zmodernizovala některé místnosti pro zaměstnance a žáky. Místo učebny němčiny mají k dispozici novou knihovnu. “Je nově vybavená prakticky skříněmi, jsou tam dodány i nové knihy. Mají tam vybavené i pracoviště pro počítače. Mají tam vlastně studijní místa, vejde se tam současně 15 žáků,” popsal Milan Valúšek. Kromě kabinetu zeměpisu a kanceláře pro hospodářku se mohou učitelé těšit i z nové sborovny. “Částka na vybavení těchto nových místností se pohybuje řádově ve 350 tis. Kč a minimálně z poloviny nám přispěl zřizovatel. Druhou část jsme hradili z prostředků, které škola vydělala vlastní hospodářskou činností,” dodal Milan Valúšek.