LANŠKROUN – Dobrovolný svazek obcí Lanškrounska plánuje budování dvou cyklostezek z města do okolních vesnic. Stavba nové cyklostezky vedoucí z Lanškrouna do obce Žichlínek byla zahájena již před prázdninami. “Je tam momentálně vytyčená trasa, bagruje se tam, je tam stavební ruch,” prozradil starosta města Radim Vetchý. Začátek se nachází u nově vybudované haly místní firmy v Lanškrouně a pokračuje po levé straně komunikace do Žichlínka. Konec je navržen poblíž křižovatky se Sázavou.

Podél cyklostezky, která je dlouhá přibližně jeden kilometr, mají být umístěné cyklostojany. Součástí projektu je i vybudování veřejného osvětlení. “Od zahájení provozu na cyklostezce by měli “Lanškrouňáci” a “Žichlíňáci” mít možnost jezdit bezpečně mezi obcemi a pokračovat třeba i dál,” dodal Radim Vetchý. Cyklostezka má být dokončena během října. Na tento projekt získalo město dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury České republiky. Smluvní částka činí 6 453 394 Kč včetně DPH.

Druhá cyklostezka, která má spojit Lanškroun se Sázavou zatím realizována není. “Na cyklostezku Sázava jsme prozatím dotaci nezískali, tu velkou, o kterou jsme usilovali. Získali jsme malou dotaci z MAS,” sdělil nám Radim Vetchý. V současné době se vedení města domlouvá s obcí Sázava na případném uskutečnění projektu za podpory té menší dotace.