LANŠKROUN – Obyvatelé města si nový kulturní stánek důkladně prohlédnou až za několik týdnů. Zástupci médií se s aktuálním stavem obnovy Langerovy vily a přístavby mohli seznámit na speciální tiskové konferenci. O dalším časovém sledu prací pohovořil starosta města Radim Vetchý: “Ve vile nás čeká pokládání podlahových krytin v horním patře. Stěrkování podlah v přízemí.”

Naplánována je rovněž druhá vrstva výmalby, instalace osvětlení, úprava parket a montáž dveří. Dokončovací práce se týkají také novostavby. Tam budou osazeny nejrůznější akustické prvky, které by měly zajistit, že sál poslouží pro potřeby divadla, koncertů či plesů. “Já se velice opatrně domnívám, že největší přednost je právě v té víceúčelovosti, které bylo dosaženo bez nějakých kompromisů,” sdělil OIK TV vedoucí architekt stavby Ladislav Vlachynský.

S dalšími úpravami se setká okolí budov. “Venku před vilou budou probíhat úpravy povrchu, před vilou bude pokládána žula a podél novostavby a parkoviště bude zámková dlažba,” nastínil další postup starosta města.

Přestože mnohé práce byly dokončeny, vyskytly se komplikace, díky nimž bude dílo odevzdáno později. “Jsme na žádost dodavatele stavby protáhli termín ze září 2018 na listopad 2018,” doplnil Radim Vetchý.

Změny se promítly nejen do harmonogramu stavby, ale také do jejího rozpočtu. Původně byla zakázka vysoutěžena za 137 milionů korun bez DPH. “Vícenáklady a méněnáklady v průběhu stavby, které se proti sobě započítávají, jsou teďka do plusu, to znamená vícenáklady v řádech pěti procent z celkové ceny stavby,” uvedl starosta Vetchý.

Kulturní dům Lanškroun bude otevřen v lednu roku 2019. První akcí, kterou bude hostit, má být maturitní ples.