ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Soutěž Hlídek mladých zdravotníků, která každý rok probíhá v Ústí nad Orlicí v prostoru Kociánky, musela být díky nepřízni počasí přesunuta do vnitřních prostor Kulturního domu a do budovy Okresní správy sociálního zabezpečení. V poskytování první pomoci soutěžilo jedenáct družstev složených z pěti dětí ze základních škol. “Zúročují do jisté míry to, co se přes celý rok naučili a představují tento svůj um, jak ošetřit různá poranění a jak lidem samozřejmě zachránit život,” přiblížil ředitel úřadu OS ČČK Ústí nad Orlicí Martin Hodoval.

Během dne měli soutěžící za úkol projít několik stanovišť zaměřených nejen na první pomoc, ale například i na historii. “Jsou tam 3 stanoviště s první pomocí, kdy doopravdy mají namaskované figuranty nebo ošetřují reálná poranění, jsou tam dvě stanoviště, takové volnější, což je třeba transport zraněných nebo obvazová technika,” doplnil Martin Hodoval. “Kde bylo naším úkolem předvést různé techniky obvazů podle typů zranění. Takže jsme například dostali popálení dlaně a my jsme pomocí trojcípého šátku museli tu ruku obvázat tak, aby to tomu zraněnému pomohlo nebo abysme to ošetřili,” popsal Daniel Vágner, soutěžící z letohradské ZŠ U dvora.

Nechybělo ani ošetření osob se zástavou dechu a krevního oběhu. Žáci museli vyřešit situaci, kde se v místnosti nacházely dvě předávkované osoby. Své stanoviště měla i městská a státní policie, u nichž si soutěžící připomněli znalost dopravních značek. “U stanoviště, kde byli policisté jsme měli hádat značky, které jsme zvládli výborně a bylo to velice dobré,” sdělil nám František Bitner, soutěžící za ZŠ Horní Heřmanice.

Žáci si vyzkoušeli i transport zraněné osoby. “Měli jsme transportovat jednoho z nás, já jsem transportovala s jednou holčičkou jednu holčičku a dostali jsme plný počet bodů,” dodala Mariana Kryvlyjak ze ZŠ Horní Heřmanice. Před Kulturním domem se nacházelo hasičské auto, kde byly děti poučené o prevenci vzniku požárů. V mladší kategorii zvítězili soutěžící ze Základní školy Horní Heřmanice. Mezi staršími patřilo prvenství vyslancům ze Základní školy Javornického z Vysokého Mýta.