LANŠKROUN – Před loňskými komunálními volbami bylo ve městě rušno kvůli údajnému falšování podpisů na petičních arších. Protiprávní jednání nebylo prokázáno. Se stejným výsledkem bylo ukončeno trestní stíhání úředníka, jenž byl obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby.

V útrobách lanškrounské radnice se uskutečnila tisková konference, kterou svolal tajemník místního městského úřadu. Ten byl od letošního února trestně stíhán za možný přečin úniku informací v kauze domnělých čachrů s podpisy na petičních arších. Jak Jaroslav Brandejs řekl přítomným novinářům, orlickoústecký okresní soud jeho stíhání zastavil. “Nebylo zjištěno porušení zákona o úřednících, nebylo zjištěno porušení zákona o volbách, naopak bylo potvrzeno, že tajemník postupoval zcela v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím,” sdělil OIK TV obhájce Jaroslava Brandejse Vladislav Kusala. “Stálo mě to mnohé i z toho osobního života, takže já jsem rád, že dneska je to za mnou. Je to obrovské životní poučení a vycházím z toho o mnoho silnější, než kdykoliv dřív,” okomentoval rozhodnutí soudu tajemník Městského úřadu Lanškroun Jaroslav Brandejs.

Zamítnutí žaloby potěšilo i starostu města Radima Vetchého. “Jsem rád, že se potvrdilo, že úřad ani pan tajemník nepochybil, že lanškrounský úřad v čele s panem tajemníkem jednal tak, jak jednat mám,” zaznělo z úst starosty města Radima Vetchého.

Soud stíhání tajemníka zastavil v předběžném projednání obžaloby ještě před nařízením hlavního líčení.