LANŠKROUN – ZUŠ Jindřicha Pravečka pořádala ve spolupráci s Kulturním centrem tradiční akci s názvem Slavnosti světla. Ve fantazii se meze nekladou a pro účastníky Slavností světla to platí dvojnásob. Akci zahájil průvod masek po Zámeckém parku v čele s bubeníky. “Letošní ročník je jubilejní patnáctý. Jsou to vlastně pořád Slavnosti světla a letos máme téma Deštníková párty, protože vlastně každý rok je to téma jiné,” prozradila Andrea Stašková, učitelka výtvarného oboru ZUŠ J. Pravečka.

Soutěžilo se ve dvou kategoriích, děti od první do třetí třídy a děti od čtvrté třídy až po dospělé. Slavností se zúčastnili nejen žáci ze ZUŠ, ale i z ostatních škol spolu se širokou veřejností. “Tři ceny se nedají určit, deset je vlastně nadlidský úkon, takže dá se říct, že těch prvních cen je hodně a víceméně ocenění dostanou všechny děti,” řekla Andrea Stašková. Pro ceny si jednotlivé masky chodily na pódium, kde svůj převlek musely nejdříve představit.

K vidění byla různá zvířata, auta, vesmírné či přírodní bytosti a například i kolo štěstí. Děti opět dokázaly, že se na každé téma dá něco vymyslet a deštníky nemusí plnit jen ochrannou funkci před deštěm. “Napadlo mě kolo štěstí, protože je takový barevný, podle duhy a myslím si, že mi to zabralo tak den a půl asi.” “Paní učitelku napadlo, že nikdo nemá želvu a jeden kámoš řekl, ať jdu za želvu Ninju.” “Já jsem za masku čtyři roční období a připravovala jsem se na to tak dva, tři týdny a pomáhala mi s tím mamka.” “Já jsem hříbek a pomáhala mi mamka a paní učitelka.”