ČESKÁ TŘEBOVÁ – Před budovou a v interiéru jednoho z finančních ústavů se uskutečnil jarmark, který byl závěrečnou fází projektu, díky němuž se páťáci ze Základní školy Nádražní měli seznámit se světem byznysu. “Probíráme s nimi vlastně základy finanční gramotnosti, ochranné prvky bankovek, jaké jsou příjmy, výdaje, jaký je vlastně rodinný rozpočet. Pak dětem půjčíme 3 000 korun jako počáteční kapitál na jejich podnikání,” sdělila OIK TV koordinátorka projektu Andrea Dlouhá.

Pomyslným písmenem Z v rámci “Abecedy peněz” bylo založení žákovské firmy, sestavení podnikatelského záměru a jeho realizace. K naplnění cíle, tedy vytvoření zisku, však byla třeba důkladná příprava. “Jsme obsah průřezově aplikovali do několika předmětů. Například matematiky, kde jsme museli oceňovat výrobky, počítání, práce s penězi,” uvedla třídní učitelka Eva Kolářová.

Ty byly v oběhu zejména bezhotovostně. Více o společnosti pod názvem “Easter team” a nabízeném sortimentu prozradili členové  nejvyššího vedení. “My jsme to pojali jako prostě jarmark velikonoční, kdy jsme museli vyrábět velikonoční výrobky,” řekl generální ředitel firmy Dominik Svatoš. “Já mám na starost výrobu a naučila jsem se pracovat s penězi,” zhodnotila svou účast v projektu výrobní ředitelka firmy Nela Končická. “Venku nabízíme třeba hudbu a venku jsou rostliny, různé živé věci, pomlázky. Vevnitř je občerstvení, kočky, různé výrobky do domácnosti,” přiblížila sortiment obchodní ředitelka firmy Lenka Frimmelová.

Podnikatelské praktiky, vyjma těch nekalých, si žáci 5. A ze Základní školy Nádražní osvojili natolik, že se jim prodejem výrobků i koncertní činností podařilo vydělat více než 16 tisíc korun. Z této částky si zafinancují školní výlet na raftech a exkurzi v Muzeu Karlova mostu v Praze.