ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Ve čtvrtek 14. ledna navštívil Ústí nad Orlicí Josef Kozel, nový radní Pardubického kraje zodpovědný za školství. Na radnice se sešel s místostarosty Jiřím Preclíkem a Pavlem Svatošem. Tématy čtvrtečního setkání byla organizace, investice a rozpočet v oblasti školství v letošním roce.

Pan radní byl seznámen s návrhem na vybudování nových ateliérů Střední školy uměleckoprůmyslové, které by měly vzniknout v areálu bývalé Perly 01. Platnost tohoto záměru potvrdil, na své návštěvě v našem městě začátkem prosince 2020, hejtman Martin Netolický. Financování se předpokládá prostřednictvím evropských fondů pro střední školy na následující období. Projektová dokumentace je připravená a předpokládaná výše investice se pohybuje okolo 94 milionů korun.

Diskutovány byly také ztížené podmínky škol zřizovaných krajem, a to jak z hlediska prezentace nabízených oborů a činností budoucím studentům, tak nutné úspory, které se dotknou rozpočtů jednotlivých škol.

Po setkání na radnici následovala návštěva Vyšší odborné školy a střední školy zdravotnické a sociální. Radní zde byl seznámen se školou a vyučovanými obory a mimoškolními aktivitami, jako například aktuálně pořádané kurzy pro dobrovolníky, které organizuje Český červený kříž. Zajímal se také o propojení školy s Orlickoústeckou nemocnicí, realizací a průběhem praxí studentů nebo zapojení lékařů ve výuce. Ředitelka školy také prezentovala plány na modernizaci a rozšíření školy v budoucnu.

Podrobné informace o školství naleznete na Školském portálu Pardubického kraje https://www.klickevzdelani.cz/.