RUDOLTICE – Letos podruhé jsem Zámeček přihlásila k účasti na této celostátní akci, která byla úspěšná. Po zahájení si návštěvníci, mezi kterými byla i paní starostka Lenka Bartlová, mohli poprvé poslechnout vystoupení chrámového sboru z Lanškrouna.

Pak začaly prohlídky. Romantická atmosféra ve věži byla doplněná šermíři v kostýmech a výhled na osvětlené okolí návštěvníky lákal. V zájmu bezpečnosti jsem sice do věže, kde se chodilo tam a zpět po točitých schodech bez zábradlí osvětlených jen svíčkami a s dvěma místy, kde není u několika schodů zeď, o kterou by se dalo opřít, pochopitelně nemohla pustit děti do 15 let, protože by mohly vznikat nebezpečné situace. Všichni dospělí návštěvníci vstupovali do věže i sklepení, kam se s dětmi podívat mohli, na vlastní nebezpečí. Venku hrál písničkář Jirka Hurych s členkami skupiny Hlasy ve Tmě a s nimi si zazpívali i návštěvníci.

Ve sklepení mohli přihlížet soubojům na meče při hraní karet nebo kostek a dalším scénkám ze života šermířů. Působilo to autenticky, místy to autentické bylo až moc a šermíři si ze Zámečku nějakou tu modřinu odvezli. Celkem se přišlo na romanticky osvětlený Zámeček a doprovodný program podívat 267 návštěvníků, to je proti loňskému roku dvojnásobek.

Prostředí této barokní památky a hlavně sklepení se šermířům skupiny Dragers z Olomouce líbilo a po skončení programu je zajímaly osudy této barokní památky, kde nikdo z nich ještě nikdy nebyl. Ve 22 hodin uspořádali před věží krásnou ohnivou podívanou, která se všem moc líbila a vysoko šlehající plameny byly opravdu působivé.

Přijeli se podívat návštěvníci až z Prahy a dalších vzdálených míst, a to mě také potěšilo, že se o tom, jaké je Zámeček zajímavé místo díky této akci dozví více lidí.

Některé romanticky osvětlená věž zaujala a říkali, že se jistě někdy přijdou podívat za světla.

Někteří nevěřícně prohlíželi sbírku 573 697 knoflíků a nový rekordní Maxiknoflík i oblečení či dětský kočárek na kterých je opravdu hodně knoflíků. Je vystaven i velký perníkový.

Zámeček byl jediným objektem na Orlickoústecku, který se této akce pořádané národním památkovým ústavem účastnil a ostudu si rozhodně neudělal, jsem moc zvědavá, na jakém místě se s touto návštěvností umístí. Byla to krásná tečka za sedmou sezonou která nyní končí, dále bude prohlídka možná pouze po telefonické domluvě na tel. č. 776 642 277 nejméně pro 4 návštěvníky. Další informace budou na zámeckých stránkách www.novyzamek.cz., obecních stránkách a dalších informačních místech.

Nejvíce mě těší, že se v rámci Knoflíkiády i dalších akcí na Zámečku podařilo získat pro handicapované už přes 450 000 korun, a nyní dostal 5 letý Jakub Řehoř-Kubíček díky agentuře Avevia, na jejichž stránkách je o něm napsáno a má tam veden darovací účet prostředky na cyklopřívěs, který on i celá rodina potřebovali pro společné výlety i cesty po městě na rehabilitace a k lékařům.

Kubíkova nadšená maminka mi napsala:
„Jsme z něj naprosto nadšení! Při parkování a projíždění čtvero dveřmi do kolárny jsou to někdy dost velké manévry, pravda, ale jinak je to naprostý zázrak!! Kubíček se konečně může podíval do míst, kam jsem doposud mohla na kolech jezdit pouze s jeho sourozenci Barunkou a Matějem. V sobotu jsme jeli do lesa za vodníkem k rybníku Pohádkovou stezkou. Kubíčkovi se na sedačce moc líbilo, „pomáhal“ se šlapáním a radostně se smál a pokřikoval, abychom jeli ještě rychleji, a když jsme zastavili na svačinu, tak ji ani nedojedl a už mě zas honil ke kolu a volal: „Jdeme jezdit!“. Dnes na přívěsu cestoval k babičce a pokud bude přát počasí, zítra se na něm sveze do školky. Máme z cyklopřívěsu ohromnou radost, neumíte si představit…. Nemůžeme ani dárci dost poděkovat za ten pocit volnosti, za potěšení z toho, že již v tomto směru nejsme nijak omezeni! DĚKUJEME za podporu vám všem!!!!“

Krasava Šerkopová a Lydie Řehořová