LANŠKROUN – Léto pomalu přechází v podzim a Nový zámek u Lanškrouna končí svou sezónu. Letošní návštěvnost bohužel nepatří ani zdaleka k té nejvyšší.

Tento rok Zámeček slaví jedenáct let od kompletního zrekonstruování. Možnost prohlédnout si tuto barokní stavbu při svíčkách za přítomnosti pohádkových postav a dalších účinkujících je jen jednou ročně při akci s názvem “Pohádková Hradozámecká noc”. “Byl pěkný program ve sklepení, to bylo osvětleno asi 400 svíčkami a byla tam spousta různých pohádkových postav. Byli tam šermíři a návštěvníci měli opravdu adrenalinové zážitky,” vyprávěla dobrovolná kastelánka Krasava Šerkopová.

Příchozí tady mohou navštívit i stálou výstavu. K vidění jsou záběry z historie Zámečku. Dále jsou vystaveny fotografie “duchů”, jejichž snímky pořídila osobně kastelánka ve sklepení. Prostory věže ovšem skýtají více míst pro další expozice.

“Nejzajímavější je pro návštěvníky asi ta knoflíková, protože tady opravdu máme přes tunu knoflíků. Máme tam knoflíkový poklad, truhlu s pokladem kovových knoflíků, knoflíkový trůn a největší knoflík v republice. Což je Český rekord, měří 160 x 160 cm,” sdělila nám Krasava Šerkopová. Součástí knoflíkové výstavy je i nejdelší knoflíkový návlek. Ten měří 4 416 metrů a je na něm 288 094 knoflíků. Jedná se o český i světový rekord, který byl uznaný v Londýně.

Pár plánovaných změn se dotkne zejména provozu. ”Koncem září pravděpodobně skončí provoz kavárny, ale už teď se jedná s novým případným provozovatelem,” prozradila kastelánka. Uvidíme co s sebou přinese další sezóna.