ORLICKOÚSTECKO – Začátek prosince je tu. V Lanškrouně, v České Třebové a v Ústí nad Orlicí si zájemci o uplynulém víkendu mohli přijít zpestřit čas na různé adventní akce. Podstatným bodem programů bylo rozsvícení vánočních stromů na náměstí.

V Lanškrouně měli kulturní program připravený na oba víkendové dny. Zlatým hřebem toho prvního měl být příjezd Mikuláše a jeho družiny. “Bojim se, že jsem zlobil.” “Já se těším na Mikuláše, ale čertů se bojím.” “Bojím se čertů.” “Já se těším hodně a písničku zatím s bráchou nemáme, ale určitě ji během tohohle programu vymyslíme.” řekly nám tázané děti. Mikuláše nakonec dovezlo koňské spřežení.

Adventní program dále pokračoval v neděli na náměstí Jana Marka Marků. “Venku nám prší, mrzne to, ale i tak lanškrouňáci dorazili na náměstí. Což mě velice těší, dorazili hlavně s dětmi,” řekl Radim Vetchý. “Se nám rozsvítilo adventní městečko a čekal nás program v podobě hudební kapely Trap, Next level a vrcholem celého večera bylo rozhodně rozsvícení vánočního stromu,” sdělila nám Jaroslava Havlíčková. Pohled na něj potěšil mnohé příchozí. “Stromeček je jako každoročně krásný, atmosféra je bezvadná. Škoda, že nám trošku prší, ale bohužel počasí je jediný snad co neovlivníme, ale jinak si myslím, že atmosféra bezvadná.” “Stromeček je krásnej, je od našeho baráku. Asi dvacet metrů. Bylo nám ho trošku líto, ale tady mu to sluší.” pověděli nám tázaní občané. Kulturní program zakončil koncert Romana Vojtka s vokalistkami.

I v České Třebové bylo nejpodstatnějším bodem programu rozsvícení vánočního stromu. Ještě před tím pohovořila starostka města Magdaléna Peterková. Myslím si, že pro mnoho, zejména žen, je spojeno s takovým předvánočním shonem, koloběhem. Takže bych popřála, nejenom ženám, ale i ostatním, kteří připravují ty vánoční svátky: klid, pohodu a spokojenost a především příjemné prožití vánočních svátků se svými nejbližšími,” popřála Magdaléna Peterková. Připravený byl doprovodný program, došlo však ke komplikaci. “Bohužel, díky nepřízni počasí jsme museli zrušit pěvecké vystoupení dětí se sboru Kajetánek, protože nemohli vytáhnout klávesy na déšť, nemohli se napojit na mikrofony a jejich vystoupení by tak zcela zaniklo,” dodala Magdaléna Peterková. Ledovka a déšť však sváteční atmosféru nenarušily natolik, aby lidé zanevřeli na blížící se svátky. “Jenom kvůli děckám se člověk musí těšit na Vánoce, no. Tady nemám žádný vnoučata, ale oni jdou na otevírání stromečku v Ústí taky, tak doufám, že se budou těšit jako já.” “Napsal jsem už Ježíškovi něco a těším se na Vánoce moc rád. Na rozbalení dárků hlavně.” “Těším se, přišli jsme se podívat. Počasí teda moc nepřeje. Řekl bych, že skoro vůbec, ale no tak uvidíme, snad to bude fajn.” sdělili nám příchozí. V závěru podvečera všichni společně odpočítali očekávané rozsvícení vánočního stromu.

V Ústí nad Orlicí zahájili první adventní neděli na Mírovém náměstí. To bylo zaplněné stánky, ve kterých neziskové organizace prodávaly své výrobky. Slova se ujal starosta města a děkan Vladislav Brokeš, který požehnal adventním věncům. Řada přišla i na rozzáření vánočního stromu v celé jeho kráse. “Do adventního času jim přeju klid, ztišení, přípravu na Vánoce. Každýmu říkám: na Vánoce se těšte, ale Vánoce nejsou od toho, abysme podléhali shonu, nákupním horečkám a navzájem se zavalovali množstvím dárků,” upřesnil Petr Hájek. Kulturní program pokračoval koncertem skupiny FOLK TEAM. Tato kapela zahrála především k poslechu. Tančit se vinou namrzlých dlažebních kostek věru mnoho nedalo. “Počasí je proti nám, ale já mám velkou radost, že přestože je takové počasí jaké je, tak lidé na ústecké náměstí dorazili. Přál jsem jim šťastný odchod domů, protože to opravdu bude o život a o zdraví,” dodal Petr Hájek. Po celý advent mohou lidé chodit obdivovat vzrostlé stromy, které zdobí všechny tři náměstí.