LANŠKROUN – Je již tradicí, že se studenti lanškrounského Gymnázia podílí na Majálesových oslavách ve městě. Při zahájení se oči všech přítomných upíraly na budovu školy. Na jejím balkoně předal klíč od jara starosta města organizátorům akce a prohlásil oslavy za zahájené. “Bylo zvoleno téma televizní svět, kde se vlastně v průvodu vyskytovali různí herci, filmové postavy i postavy ze seriálů. Vlastně každý si mohl jít za co chce, dle sebe,” přiblížila nám téma studentka septimy Kristýna Hlubinková.

Tradiční průvod masek se mezitím připravoval před budovou. Dominantou byl traktor s vlekem. “Průvod vedl z náměstí po celém městě a vyskytovali se tam Úžasňákovi, postavy z Mrazíka, roztleskávačky, fotbalisté, různí herci,” dodala Kristýna Hlubinková. Od kostela svaté Marie Magdalény se v čele s bubeníky vydali na silnici vedoucí kolem Krčmy a přes náměstí Aloise Jiráska zpět ke Gymnáziu. Průvod završili kolečkem po náměstí Jana Marka Marků. Výběr masek byl rozmanitý. “Já jsem tady v couple kostýmu ještě s kamarádkou a ona je Kim Possible a já jsem za záporačka Shego. Máme to tak spojené, že jsme chtěly být obě dvě spolu, tak jsme to spojily,” “Já mám kostým Van Helsinga, je to takovej fantasy lovec upírů, lovec vlkodlaků a přivedla mě k tomu nuda o prázdninách, kdy nemám moc co dělat, tak jsem si začal vyrábět kostým a nakonec jsem z toho udělal Van Helsinga.” “Já jsem středověká princezna.” “Já jsem Pat a já jsem Mat.”

Po ukončení průvodu se pozornost příchozích upřela k radnici na pódium, kde k tanci či poslechu hrála kapela Po Přechodě. Následovala přehlídka šatů či studentská vystoupení. Tahákem večera byla kapela Turbo.