ÚSTÍ NAD ORLICÍ – V prostorech, kde obvykle zasedají radní, se tentokrát zástupci nejužšího vedení setkali se svými protějšky ze sousedního města. Přestože se v předchozích letech tyto schůzky staly tradičními, pro Magdalénu Peterkovou, Dalibora Zeleného a Josefa Kopeckého za Českou Třebovou a Pavla Svatoše za Ústí nad Orlicí se jednalo o premiéru. “Musím říct, že na mě udělali všichni velice dobrý dojem. To setkání bylo skutečně přátelské a začalo naprosto neformálně o tom, co je panu starostovi i mně velice blízké, a to je divadlo,” sdělila OIK TV starostka města Česká Třebová Magdaléna Peterková. “Paní starostku jsem vlastně měl možnost potkat poprvé, že jsme se dřív na žádné akci nepotkávali, takže to opravdu byla pro mě premiéra. To setkání bylo velice příjemné, protože hned v úvodu jsme si našli společné téma,” potvrdil starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek.

Když došlo k prolomení pomyslných ledů, přesunuli se představitelé měst k tématům o něco méně příjemným a poetickým, ale pro jejich pracovní náplň určitě ne nepodstatným. “Krátce jsme debatovali o destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko a o Regionu Orlicko-Třebovsko,” prozradila Magdaléna Peterková. “Protože tady se obě naše města potkávají, jsme vlastně společnými partnery v těchto svazcích nebo společnostech, a celkem logicky chceme i ty následující kroky dělat společně,” doplnil Petr Hájek.

Vzhledem k blízkosti obou měst nejen na mapě by se nemělo jednat o něco ojedinělého. “Slíbili jsme si to, že pokud nastanou nějaké záležitosti, které bychom měli jednat společně, tak že určitě v kontaktu budeme a spolupráci jsme si přislíbili,” uvedla starostka České Třebové.

Nehovořilo se však pouze o budoucnosti, ale zmíněna byla také minulost. “Je to taková ta tradice, kdy se navzájem lehce pochlubíme, co kdo zrealizoval. My se v současné době chceme opravdu pochlubit parkem u kostela, protože si myslíme, že se máme čím pochlubit,” řekl starosta Ústí nad Orlicí.

Po zmíněné prohlídce parku u kostela Nanebevzetí Panny Marie a krátkém zastavení v kapli pokračovalo setkání vedení měst na společném obědě.