foto: Helena Řebíčková

BYSTRÉ – Pardubický kraj postupně připravuje areál zámku v Bystrém nedaleko Poličky pro případné nouzové ubytování uprchlíků z Ukrajiny. V průběhu čtvrtka byly do jednotlivých pokojů dovezeny postele, které před časem vyřadila v rámci pravidelné obnovy Nemocnice Pardubického kraje. Z letiště v Pardubicích dovezl sedm kontejnerů 14. pluk logistické podpory, konkrétně vojáci ze 141. zásobovacího praporu z Pardubic.

„Postele byly vyřazeny v rámci pravidelné obměny z naší Nemocnice Pardubického kraje a byl plánován jejich odvoz právě do zařízení následné péče v Zakarpatské oblasti. Vzhledem k tomu, že v tuto chvíli potřebujeme připravit kapacity pro potenciální nouzové ubytování uprchlíků, rozhodli jsme se využít postelí a dalšího nábytku, který byl složen ve vojenské části pardubického letiště,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Přes 100 postelí, matrací, stolků a dalšího materiálu se podařilo díky 14. pluku logistické podpory, konkrétně 141. zásobovacímu praporu z Pardubic převést v průběhu čtvrtka na zámek do Bystrého, kde s manipulací pomáhali dobrovolní hasiči a další dobrovolníci. Všem, kteří nám pomohli a dále pomáhají, patří velký dík,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Příprava zámku bude probíhat i v příštích dnech. „Již před nastěhováním postelí bylo nutné provést základní úkony, aby bylo možné zprovoznit výtah, elektřinu, vodu a další nezbytnosti. Zároveň se musí místnosti uklidit a celý provoz připravit, pokud by bylo nutné v řádu několika hodin nastěhovat potřebné. Samozřejmě nyní budeme řešit další nábytek, nádobí, ale také přikrývky a mnoho dalšího,“ uvedl krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.