foto: Policie ČR

ČESKÁ TŘEBOVÁ / ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Dnes jsme se zaměřili na veřejná prostranství v Ústí nad Orlicí a České Třebové s větším počtem osob, abychom přítomným před obdobím odjezdů na letní dovolenou předali informace jak zabezpečit domy a byty před nenechavými osobami. Oslovení byli za preventivní rady rádi, nikdo z nich nechce po zasloužené dovolené přijet do „vybíleného“ bytu. Cílem preventivní kampaně je snížení krádeží vloupáním.

Preventivní rady:

  • Neupozorňujte nikdy na svou nepřítomnost na sociálních sítích a nechlubte se ve svém okolí odjezdem z domova.
  • Chraňte své cennosti (trezory, možnost úschovy …) a pocit osobního bezpečí. Nenechte si vloupáním pachatele narušit integritu vašeho domova a soukromí.
  • Nastavte s i kontrolu nad svým domovem se sousedy, kteří vám na něj dohlídnou, pravidelně vybírají poštovní schránku a zalévají květiny.
  • Zabezpečení a dohled velmi pomáhají. Ale nejdůležitější jsou opatření, která vás nic nestojí – nezapomínejte uzamknout všechny vstupy, zavírejte okna, klíče nenechávejte volně dostupné. Nevěřili byste, kolik lidí takto zlodějům i v dnešní době stále ještě svou nedbalostí napomáhá.
  • Pokud po návratu domů zjistíte, že se k Vám někdo vloupal, nikdy nevstupujte sami dovnitř. Pachatel může být ještě na místě a Vy můžete znehodnotit případné stopy. Neprodleně proto volejte linku tísňového volání 158.

Všem přejeme příjemně strávenou letní dovolenou s ještě příjemnějším návratem domů.