ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Na orlickoústeckém hřbitově Na Hýbli se mezi několika tisíci hrobových míst nachází i místo odpočinku lékaře Neklana Velebila, který působil v Rakousko-Uherském námořnictvu. “Jsme na něho vzpomněli, protože si myslím, že právě patří mezi těch několik hrobů, které tady máme, a které za toto připomenutí stojí,” sdělil nám předseda historicko-dokumentační komise Českého svazu bojovníků za svobodu Josef Havel.

Neklan Velebil se stal přímým účastníkem vzpoury námořníků v Boce Kotorské 1. února 1918. Tato vzpoura byla o tři dny později potlačena a Velebil se okamžitě dočkal obžaloby z velezrady.Naštěstí pan doktor Velebil měl kamarády, známé ze studií z Vídně, kteří působili u pevnostního soudu v Kotoru a dal se s nimi dohromady,” doplnil Josef Havel. Ti daný spis vyhledali a na jehož základě zjistili, že on neučinil nic, co by odpovídalo označení velezrádce. “Všichni ti, kteří v té Boce Kotorské povstali v tom roce 1918 zaslouží a vzhledem k nedávnému výročí 100 let republiky je dobře, že jsme si to připomněli,” dodal Karel Škarka.

Poté se s manželkou a synem natrvalo usadil v Ústí nad Orlicí, kde působil jako městský lékař. “Zažívali jsme v domě, kde jsme s ním bydleli úžasný chvíle, protože to byl člověk, kterej měl obrovskej přehled, rozhled, mluvil anglicky, francouzsky, německy. No, takže to byl pro nás takovej zjev, který byl mimořádný,” zavzpomínal Karel Škarka. Tímto pietním aktem si přítomní připomněli nejen lékařův život, ale i další události předcházející vzniku první republiky.