ORLICKOÚSTECKO – V sobotu 3. července se poprvé na trať z Dolní Lipky do Ústí nad Orlicí a Hanušovic vydá historický parní vlak Králický Sněžník. Malebnou trasu Králicka a Orlickoústecka bude brázdit každou sobotu až do 28. srpna. Speciální jízda se pak uskuteční 18. září na den otevřených dveří Muzea starých strojů a technologií, které pro kraj provoz vlaků zajišťuje.

„Letošní trasa představuje několik okruhů z Dolní Lipky přes Ústí nad Orlicí a Hanušovice, což dává možnost cestujícím vyrazit projížďku nejen v ranních, ale také odpoledních hodinách. Vyjíždíme v 7:30 z Dolní Lipky, kam se vlak vrátí před 19. hodinou. V rámci první jízdy se mohou cestující těšit na obě lokomotivy s tím, že první část trasy pojede Ventilovka, ke které se na cestě připojí Němka. Chvíli pojedou obě lokomotivy společně a jízdu dokončí pouze Němka, která by měla obsluhovat většinu parních jízd. Na Ventilovku se mohou cestující s jistotou těšit v sobotu 10. července,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Trasa vlaku bude rozdělena do tří samostatných úseků z Ústí nad Orlicí do Letohradu, z Letohradu do Dolní Lipky a z Dolní Lipky do Hanušovic. „Jízdné za jakýkoliv jeden úsek činí 35 korun s tím, že pro děti či ZTP je cena 20 korun. K tomu je stejně jako v předchozích letech přidáván příspěvek na jízdu a údržbu parního vlaku ve výši 50 korun,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Informace o jízdách vlaku včetně jízdního řádu naleznou zájemci na www.pardubickykraj.cz/historicke-vlaky