PARDUBICE – Nově zvolení zastupitelé Pardubického kraje, kteří vzešIi z nedávných voleb, se v pátek 2. listopadu sešli na ustavujícím jednání. Hlavním bodem programu bylo zvolení nového hejtmana, kterým se stal Martin Netolický z ČSSD. Ve svých 30 letech se stal historicky nejmladším hejtmanem v republice. Hlasovalo pro něj 40 ze 44 přítomných zastupitelů.

Náměstkem pro dopravu a dopravní obslužnost zastupitelé v tajném hlasování zvolili Jaromíra Duška (SPOZ) a školství, kulturu a památkovou péči bude mít na starosti náměstkyně Jana Pernicová (ČSSD). Prvním náměstkem hejtmana byl již potřetí potvrzen Roman Línek z Koalice pro Pardubický kraj. Samotná krajská rada bude mít devět členů, všechny uvolněné. Staronovými tvářemi v krajské radě jsou Václav Kroutil (ČSSD – životní prostředí, zemědělství a venkov) a Pavel Šotola (KPK – sociální věci a neziskový sektor). V radě zasedne také Ludmila Navrátilová (ČSSD – majetek a investice), Zdeněk Křišťál (ČSSD – regionální rozvoj a evropské fondy) a René Živný (KPK – sport, cestovní ruch, volnočasové aktivity a informatika).

Celkem tak bude v následujících čtyřech letech kraj řídit pět sociálních demokratů, tři zástupci Koalice pro Pardubický kraj a jeden Zemanovec. Druhá nejúspěšnější volební strana, KSČM, dostala uplatnění na postech předsedů kontrolního a finančního výboru, místopředsedy jim budou dělat zástupci ODS. V krajském zastupitelstvu budou Města Česká Třebová a Ústí nad Orlicí kromě hejtmana Netolického zastupovat Jaroslav Fišer za KSČM, Luboš Bäuchel a Jaroslav Zedník za TOP 09 spolu se Starosty pro Pardubický kraj a Radomír Lána z ČSSD.