ilustrační foto, zdroj: internet

PARDUBICKÝ KRAJ – Hejtman Martin Netolický jednal s ředitelkou Mateřské školy a Základní školy v Třebovici Soňou Provazníkovou. Pardubický kraj v letošním roce přispěl částkou 85 tisíc korun na vybudování dětského dopravního hřiště. Pro příští rok také na základě této zkušenosti vyhlašuje kraj dotační titul, na který vyčlenil v návrhu rozpočtu částku tří milionů korun.

„Třebovice je pro nás pilotním projektem. Na pořízení mobiliáře jsme v letošním roce poskytli individuální dotaci ve výši 85 tisíc korun. Také na základě této zkušenosti jsme se shodli s panem náměstkem Kortyšem, že pro příští rok vyhlásíme dotační titul na pořízení mobiliáře na dopravní hřiště. Celkově je pro žadatele připravena částka tří milionů korun. Předpokládáme, že se podpora pro jednoho žadatele bude pohybovat řádově 100 až 200 tisíc, což vychází přibližně na 15 žadatelů ročně,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Základní školy mají povinnost učit děti, jak se pohybovat v silničním provozu. Jedná se však pouze o teoretickou část, kterou je nutné doplnit praxí, což jde v normálním provozu velmi těžko,“ sdělil hejtman s tím, že v současné době se na území Pardubického kraje nachází 15 dopravních hřišť, která ale neslouží jen dětem ze základních škol.

O dotaci mohou žádat obce, svazky obcí nebo fyzické i právnické osoby, a to od 11. listopadu 2017 do 31. ledna 2018. Výše dotace na jednu žádost činí minimálně 10 tisíc korun a maximálně může dosáhnout 400 tisíc. Poskytnutí dotace je vždy vázáno na finanční spoluúčast žadatele ve výši minimálně 30 % z poskytnuté dotace.