PARDUBICKÝ KRAJ – Maturitní maraton pokračuje. Některým studentům už dlouhé prázdniny začaly, někteří ještě musí absolvovat ústní zkoušky. Zhruba v polovině ústní části jsou i maturity na Střední škole uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí.

Zde letos koná maturitní zkoušku celkem 96 žáků. Ačkoli podle celorepublikových výsledků se letošním maturantům příliš nedařilo, vedení uměleckoprůmyslové školy zásadní propady oproti loňskému roku nepocítilo. „Výsledky maturit jsou prozatím zhruba na stejné úrovni jako v minulých letech. V didaktických testech neprošlo z letošních maturantů 19 žáků a vysoká neúspěšnost byla tradičně u opravných zkoušek,“ uvedl ředitel školy Zdeněk Salinger.

Jednou z těch, kteří už mají maturitu za sebou, je studentka této školy Adriana Seifertová. „Výsledek dopadl nad moje očekávání. Nejvíc jsem se bála odborných předmětů, kde jsem si vytáhla jednu z nejtěžších otázek, ale nakonec jsem to zvládla,“ okomentovala svůj výkon studentka. „Nejhorší, co může člověk udělat, je učit se ještě den před maturitou,“ dodala Adriana, která studovala obor Interiérový design.

Že ve studiu oborů, které nabízí orlickoústecká škola, je budoucnost, potvrzuje předseda maturitní komise. „Přišla doba, kdy jsou například textilní obory znovu na vzestupu a malonákladové série se opět prosazují,“ podotkl předseda komise Jiří Hrdina ze Střední Umělecké Školy v Ostravě, který dodal, že právě obor zaměřený na oděvní design je podle něj v Ústí nad Orlicí na vynikající úrovni.

V posledních dnech se ve sdělovacích prostředcích objevila řada statí komentujících špatné výsledky studentů u letošních maturitních zkoušek. Na podrobnější analýzy a závěry je zatím brzo. Určitě ale lze už teď konstatovat, že by se celorepublikově měla zvýšit náročnost přijímacích zkoušek na střední školy. Sítem maturit podle mého názoru propadnou hlavně ti, kteří na studijní obory neměli z prospěchových důvodů vůbec nastoupit. Státní orgány by se zároveň měly znovu zabývat organizací maturitních zkoušek. Současný několikaměsíční maraton vyčerpává nejenom žáky, ale i jejich učitele,“ uvedl radní pro školství Bohumil Bernášek.