foto: Pardubický kraj (pohled na staveniště)

PARDUBICE / ÚSTÍ NAD ORLICÍ – Z výsledků dalšího kontrolního dne na stavbě Centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici je patrné, že stavbaři se už posouvají od řešení problémů s podzemní a dešťovou vodou k dalším úkolům, zejména k napojení budoucí stavby na současné oddělení chirurgie. Jednání se za investora stavby tentokrát zúčastnil i 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje pro majetek a investice Roman Línek.

„Stavba Centrálního urgentního příjmu v Ústí nad Orlicí patří mezi nejnáročnější stavby, které v současné době Pardubický kraj realizuje. Je to nejen finančním objemem, který činí přes 470 milionů korun, ale také obtížnými podmínkami stavby. Stavbaři museli reagovat na nadměrné množství spodní vody, která tam neustále přitékala, i na kontinuální deště při zemních pracích. Základy stavby byly tedy posíleny o těsnící stěnu z jednotlivých pilot, která zabezpečuje stabilitu výkopové jámy a zároveň těsní stěnu výkopu proti přítoku podzemní vody. Dešťová voda je odváděna za pomoci čerpadel do kanalizace města. V těchto obtížných podmínkách se stavbaři také snaží, aby auta vyjíždějící ze stavby nějak výrazně neznečišťovala okolí, ostříkávají jim kola a pravidelně čistí i přilehlou komunikaci,“ informoval Roman Línek.

V 1. etapě stavby byl dokončen samostatný energoblok na okraji areálu, aby se uvolnilo místo na stavbu nové budovy. V reakci na požadavky obyvatel domků přilehlé ulice byly přesunuty nádrže na kapalný kyslík na druhou stranu areálu. Nyní jsou vyvrtány všechny základové piloty pod budoucí stavbou a připravuje se část stavby pavilonu chirurgie, kde bude urgentní příjem propojen spojovacím krčkem. V této části pavilonu probíhají bourací práce stávajících výtahů, jež budou v rámci stavby nahrazeny novými.

„Nejsložitější operací je nyní přemístění centrály slaboproudých rozvodů a datových sítí z jednoho patra do druhého. Jsou to stovky kabelů optických vláken, které je potřeba znovu napojit a neohrozit při tom chod oddělení. Zatím se to naštěstí odborníkům, kteří na tom pracují, daří. Potom se otevře cesta k vybudování dvou nových výtahů pro chirurgii, další dva budou na urgentním příjmu a speciální výtah bude pro ARO,“ dodal vicehejtman Línek s tím, že pokud nenastane nějaká mimořádná komplikace, tak na podzim by mohla začít růst hrubá stavba a s celkovým dokončením se počítá na přelomu let 2021 a 2022.