LITOMYŠL – Na výjezdní zasedání zavítal v úterý a ve středu do Pardubického kraje Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Jeho členové jednali se zástupci obcí a místních sdružení a dnes si společně s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým prohlédli dopravní terminál v České Třebové a Zámecké návrší v Litomyšli.

„Návštěva výboru pro regionální správu má pro nás význam nejen v tom, že představujeme úspěšné projekty, které byly financovány z regionálního operačního programu, jenž byl bohužel zrušený státem. Především ale upozorňuje na přípravu nového programového období. Ukazujeme projekty, které totiž v budoucnosti nemusí být možné financovat z evropských fondů, protože už nebudou součástí takzvaných priorit. Přitom dopravní terminál v České Třebové za 330 milionů korun je nevídaná investice, kterou postrádá i řada krajských měst,“ informoval o jednání s výborem Martin Netolický. „V Litomyšli jsme chtěli ukázat integrovaný projekt, který vznikal postupně osm let – od rekonstrukce Klášterních zahrad až po obnovu Zámeckého návrší. V současné době se připravuje restaurování zámku jako takového, protože toto srdce areálu dosud obnoveno nebylo,“ dodal hejtman.

Kromě toho se jednání výboru se zástupci samospráv zabývalo přípravou státního rozpočtu na příští rok. „Upozornil jsem výbor na to, že nově nebude možné získat peníze z evropských zdrojů na místní komunikace, na infrastrukturu cestovního ruchu či na obnovu kulturních pátek, které nemají status památky UNESCO nebo národní kulturní památky. Nahradit je mohou prostředky ze státního rozpočtu, tedy zřízení a posílení dotačních titulů na ministerstvech. Nebo musíme otevřít debatu o novém rozpočtovém určení daní,“ zdůraznil hejtman s tím, že obce musí mít prostředky na obnovu svého majetku. Pardubický kraj na tyto investice přispívá prostřednictvím Programu obnovy venkova a dalších svých grantových programů, ale je to jen malá částka pro celé území.

Předsedkyně výboru Milada Halíková zdůraznila, že výbor se nyní snaží o změnu podmínek v novém programovém období čerpání z EU: „Je to zejména ta část finančních prostředků, které mají pomoci rozvoji venkova. Metodika u evropských fondů je pro čerpání jednotná, ale z pohledu jednotlivých ministerstev se liší. A je přeci naprosto nesmyslné, aby jednotliví příjemci čerpali na totéž za různých podmínek, podle toho, které ministerstvo je zrovna příslušné.“ To potvrdil i hejtman Netolický: „Sjednocení podmínek čerpání jednoznačně podporuje i Asociace krajů České republiky.“