PARDUBICKÝ KRAJ – Rada Pardubického kraje finančně podpořila činnost oblastních spolků Českého červeného kříže v Chrudimi, Pardubicích, Svitavách a Ústí nad Orlicí. Peníze jsou určeny na podporu projektů bezpříspěvkového dárcovství krve.

„Záchrana života si zaslouží podporu a Pardubický kraj se hrdě hlásí k těm, kteří darují krev pravidelně a dlouhodobě. Čtyři oblastní spolky si na organizaci setkání pro ocenění dárců a další osvětovou činnost rozdělí stejným dílem částku sto tisíc korun,“ sdělil Ladislav Valtr, radní pro zdravotnictví.

Pardubický kraj díle přispěl také částkou 15 tisíc korun na sérii akcí, která se uskuteční v září pod názvem „Světový den první pomoci“. Tu pořádá oblastní spolek ČČK Ústí nad Orlicí od roku 2000 ve spolupráci se složkami integrovaného záchranného systému.

„Český, potažmo Československý červený kříž plnil a stále plní nezastupitelnou úlohu v oblasti školení, prevence, bezpříspěvkového dárcovství krve, ale také v rámci různých humanitárních katastrof, jako jsou například povodně. Jejich aktivita je patrná i v rámci válečných konfliktů po celém světě,“ uvedl v minulosti hejtman Martin Netolický.

Pardubický kraj s Českým červeným křížem úzce spolupracuje a mimo jiné každoročně oceňuje právě dobrovolné dárce, kteří dosáhli 120 odběrů a mají tak nárok na Zlatý kříž II. stupně.