ilustrační foto

PARDUBICKÝ KRAJ – Proti nedostatku lékařů chce bojovat Pardubický kraj, který proto letos opět vyhlásí dotační program na podporu absolventů medicíny, kteří se hodlají stát praktickými lékaři nebo lékaři pro děti a dorost. Kraj na tuto podporu vyčlenil půl milionu korun.

O dotaci mohou žádat od 30. července do 30. září poskytovatelé zdravotních služeb se sídlem v Pardubickém kraji, kteří se nově zapojili do programu Ministerstva zdravotnictví a budou poskytovat tzv. rezidenční místo, tedy se stanou školitelem absolventa lékařské fakulty.

Už v loňském roce jsme tento dotační program vylepšili a navýšili podporu na jeden projekt na 60 tisíc korun. Stejnou částku dostanou školitelé i v letošním roce,“ uvedl radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. „Díky částce může lékař, který zaškoluje, začínajícímu lékaři přidat na mzdě nebo mu uhradit další vzdělávací kurzy, například školení či stáže v nemocnicích,“ vysvětlil Ladislav Valtr, který si od dotačního programu slibuje, že pomůže mladým lékařům usnadnit cestu za kariérou samostatného praktického lékaře.

Personální situace ve zdravotnictví není příznivá v celé republice. Věřím proto, že tento dotační titul pomůže nové zdravotníky motivovat, a to k působnosti právě v našem regionu,“ dodal radní Valtr.

Než absolvent získá způsobilost pro samostatný výkon práce praktického lékaře, musí projít vzdělávacím cyklem. Toto vzdělávání probíhá formou rezidenčních míst, která vypisuje, schvaluje a financuje Ministerstvo zdravotnictví. Rezidenční místo vzniká u poskytovatele zdravotních služeb, který vypíše výběrové řízení a vybere si absolventa – rezidenta, kterého bude školit. Rezident se pak stává jeho zaměstnancem. Dotace od ministerstva zdravotnictví je však určena pouze na částečnou úhradu nákladů souvisejících se specializačním vzděláváním zdravotnických pracovníků. „Protože jsme si vědomi potřebnosti a významnosti vzdělávání lékařů, chceme stávající lékaře i absolventy motivovat dotací z rozpočtu kraje,“ vysvětlil důvody vyhlášení dotačního programu radní Valtr.