PARDUBICKÝ KRAJ – Třiadvacátý ročník soutěže Vesnice roku má své celostátní vítěze a Pardubický kraj se vůbec nemusí stydět. Z Luhačovic si totiž vítězná obec z krajského kola Lukavice odvezla o víkendu skvělé druhé místo. Titul Vesnice roku získala obec Heřmanov z Kraje Vysočina, třetí místo obsadil Slavkov ze Zlínského kraje.

Do letošního ročníku Vesnice roku se přihlásilo 213 obcí z 13 krajů. Umístění Lukavice na druhém místě je proto velkým úspěchem. Obci gratuluji a doufám, že její úspěch bude motivací dalším vesnicím v našem kraji,“ řekl krajský radní pro životní prostřední, zemědělství a venkov Václav Kroutil.

Desetičlenná komise, která hodnotila celostátní kolo, navštívila Lukavici na začátku září. „Na prezentaci obce jsme měli přesně čtyři hodiny a podílelo se na ní zhruba 130 lidí. Pro komisi jsme měli připravený okruh po obci se zastávkami, kde plnili nejrůznější úkoly. Za ty pak její členové dostávali takzvané „lukáty“, které na konci prezentace proměnili za obecní trička,“ popsala originální způsob prezentace obce starostka Lukavice Ilona Severová. Při prohlídce obcí si komise zkusila vázání koláčů, podívala se do místní školy, kudy jí provedly samy děti, a seznámila se i s výrobou briket ze slámy. Prohlídkový okruh vedl také přes kovárnu, zahradu oceněnou v místní soutěži Rozkvetlá Lukavice, kostel, kde zazpíval farní sbor, orlovnu, kapličku nebo moštárnu. Nechyběla ani prezentace rybářů, hasičů či myslivců a představil se také místní taneční soubor Česká Beseda.

Všichni finalisté soutěže Vesnice roku 2017 se pak v sobotu 16. září prezentovali v Luhačovicích na Jarmarku venkova, v jehož závěru proběhlo vyhlášení letošního ročníku. „Věděli jsme, že jsme ukázali to nejlepší, co jsme mohli, ale takový úspěch jsme vůbec nečekali. Když jsme uslyšeli, že je Lukavice na druhém místě, byl to nádherný pocit,“ popsala emoce po vyhlášení Ilona Severová s tím, že všichni finalisté byli výborně připravení. „Obávali jsme se, že v naší obci nemáme žádnou výjimečnost typu zámek nebo jeskyně. Výsledek ale dokazuje, že jsme se jako občané dokázali za Lukavici semknout. A právě lidé jsou to, co dělá vesnici vesnicí,“ dodala starostka.