151217_LITOMYSL JE HISTORICKYM MESTEM ROKU 2015 KRAJEPARDUBICE – Soutěž historické město roku má svého krajského vítěze za rok 2015. Prestižní ocenění a symbolický šek na finanční odměnu 50 tisíc korun od Pardubického kraje převzal dnes starosta města Litomyšl Radomil Kašpar z rukou 1. náměstka Roman Línka. Stalo se tak při setkání starostů historických měst a obcí našeho kraje na Zámku Pardubice.

Cena je udělována za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Soutěž vyhlašují Ministerstvo kultury, Ministerstvo pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Pardubický kraj každoročně oceňuje krajského vítěze této soutěže.

„V našem kraji máme významné městské památkové rezervace a řadu dalších městských památkových zón a většina z těchto měst se je v rámci finančních možností snaží nejen udržovat, ale také regenerovat. K těm nejúspěšnějším patří Litomyšl, Chrudim a Svitavy, kterým se už v minulosti podařilo zvítězit i v celostátním kole,“ řekl na úvod setkání Roman Línek. „Gratuluji Litomyšli, kde se letos s pomocí Regionálního operačního programu podařilo dovršit velmi rozsáhlou regeneraci zámeckého návrší. Věřím, že se v nejbližších letech uskuteční i tolik potřebná oprava zámku a perla Litomyšle bude zářit ve své celistvé kráse.“ Ke gratulaci se na dálku připojila i náměstkyně Jana Pernicová, která se slavnosti ze zdravotních důvodů nemohla zúčastnit.

Rozsáhlá památková rezervace v Litomyšli je tvořena dlouhou frontou měšťanských domů kolem náměstí připomínající nedbale odloženou šňůru perel, která je korunována drahokamem nejvyšší ceny – zámkem na akropoli nad městem. „Z programu regenerace jsme v Litomyšli už opravili na 60 objektů. Když jsme počítali, kolik investičních prostředků šlo za poslední roky do naší Městské památkové rezervace, došli jsme k částce tři čtvrtě miliardy. Doufám, že Národní památkový ústav bude úspěšný s projektem opravy zámku a celkové investice dotáhneme na jednu miliardu,“ konstatoval starosta města Radomil Kašpar. V této souvislosti vzpomenul slova architekta Pleskota, že je pěkné mít opravené „hospodářské budovy a chlévy“ okolo, ale ještě lepší by bylo mít opravený také zámek.

Starost Chrudimi Petr Řezníček přidal své nedávné zkušenosti: „Program regenerace je velmi dobrým nástrojem, jak přesvědčit města, aby do těchto záležitostí vstupovala. Jen by si měl náš stát uvědomit, že u nás nemáme sice moře, ale máme moře památek, a do něj bychom mohli investovat i vyšší částky ze státního rozpočtu, aby se nám je podařilo oživit.“