PARDUBICKÝ KRAJ – zástupci Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým a náměstkem pro oblast dopravy Michalem Kortyšem jednali v pondělí s vedením společnosti LeoExpress Tenders, která od 15. prosince loňského roku provozuje železniční dopravu na tratích 024 a 025. Společnost ve stanoveném termínu dle kontrol odstranila definované nedostatky. Informační systém bude dle dohody v provozu po ukončení výluky. Sankce za chyby budou vyčísleny do konce března. Prostředky společnost na základě požadavku kraje investuje zpět do cestujících.

 „V tuto chvíli lze říci, že dopravce dodržuje jízdní časy, což je samozřejmě základ všeho. Do konce minulého týdne měly být odstraněny problémy s topením, byl doplněn personální stav stevardů, takže by nemělo docházet k tomu, že by byly jednotky neobsazené. Nutno dodat, že pokud není cestující odbaven, tak o tržby přichází dopravce, nikoliv kraj. I přesto, že zásadní problémy jsou odstraněné, tak budeme uplatňovat na konci zúčtovacího období sankce. Na jejich vyčíslení musíme počkat po uplynutí 90 dní od počátku platnosti smlouvy. V tuto chvíli jsme domluveni, že objem sankce bude investován do dalšího zlepšování služeb pro cestující. Stejný princip budeme uplatňovat také v případě Českých drah, pokud se v rámci šetření prokáže nějaké pochybení,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Průběžné a nehlášené kontroly budou pokračovat i nadále. „Kolegové z oddělení dopravní obslužnosti zcela nehlášeně projížděli ve čtvrtek a v pátek různé spoje napříč regionem a kontrolovali kvalitu poskytovaných služeb. Tyto kontroly budou samozřejmě pokračovat i nadále, a to nejen v rámci provozu společnosti LeoExpress, ale také u Českých drah,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš. „Po řadě jednání je patrný posun v myšlení vedení společnosti, která začala k naší spolupráci přistupovat s velkým důrazem a vědomím toho, že skutečně je výrazný rozdíl mezi komerčním rizikem a závazkovou smlouvou s krajem,“ uvedl Kortyš.