151002_KRAJSKA ZACHRANNA SLUZBA SE PYSNI 25 NOVYMI VOZYPARDUBICE – Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje (ZZS PK) představila dnes na Komenského náměstí v Pardubicích nové sanitní vozy, moderní přístrojové vybavení a komunikační prvky hrazené z Integrovaného operačního programu v rámci projektu Modernizace a standardizace vybavení Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje. Celkové náklady projektu činí 79 milionů korun.

„Jedná se o mimořádný projekt, jelikož obnova vozového parku v takovémto rozsahu v kraji neproběhla. Dostáváme se do situace, kterou jsem si od nástupu do funkce přál, a to, že další obnova sanitních vozů již bude přirozená například pomocí odpisů. Dříve totiž hradil obnovu kraj formou přímé dotace nebo jsme byli odkázaní na pomoc evropských fondů,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Dnes předáváme 15 nových vozů s tím, že jich celkově bylo pořízeno 25. Všechna z 16 výjezdových míst v kraji tak obdrží alespoň jeden sanitní vůz, což považuji za obrovský přínos jak pro pacienty, tak pro záchranáře,“ dodal hejtman Netolický.

V rámci modernizačního projektu bylo pořízeno celkem 25 nových velkých sanitních vozů za 44 milionů korun. Dále byla nakoupena nová zdravotnická technika a přístroje do sanitek jako například defibrilátory a monitory životních funkcí, přístroje pro nepřímou masáž srdce či přístroje pro umělou plicní ventilaci. Sanitní vozy jsou také vybaveny moderními technologiemi jako jsou navigace, kamery ve vozidle, vysílačky či tablety a tiskárny. V neposlední řadě byl v rámci projektu pořízen systém eHealth, který umožňuje přímou komunikaci zasahujících posádek s cílovými lůžkovými zařízeními a přístup do části zdravotnické dokumentace.