ilustrační foto, zdroj: Pardubický kraj

PARDUBICKÝ KRAJ – Pondělní videokonferenční jednání Asociace krajů České republiky přineslo pro silniční síť v regionech dobrou zprávu. Kraje v letošním roce získají dvě miliardy korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury a o další čtyři miliardy budou moc žádat v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Tyto prostředky by mohli částečně pomoci při výpadku příjmů v souvislosti s pandemií koronaviru a takzvaným kompenzačním bonusem.

„Dlouhodobě upozorňujeme, že není možné udržet investice do silniční sítě bez garantovaného příspěvku státu, o to více v letošním roce, kdy jsou daňové příjmy vzhledem k pandemii koronaviru podstatně nižší, než jsme předpokládali. Garantovaný příspěvek dvou miliard korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury je de facto to, co jsme měli přislíbeno již před propuknutím pandemie. Pokud se podaří získat další dvě miliardy ze SFDI, tak jsme jako kraje připraveni tyto prostředky velmi rychle čerpat,“ uvedl hejtman Martin Netolický, podle kterého kraj za poslední roky obdržel v souhrnu ze SFDI jednu miliardu korun. „Problémem je, že tyto prostředky, pokud je vůbec získáme, máme garantované až v průběhu stavební sezony či na jejím konci,“ doplnil hejtman.

Další finanční prostředky pro kraje by měla zajistit výzva z Integrovaného regionálního operačního programu. Zde by měly být připraveny čtyři miliardy korun. „S kolegy jsme se domluvili na parametrech podávání žádostí s tím, že pro tuto chvíli panuje shoda na maximálně čtyřech projektech na kraj s celkovým objemem prostředků přesahujících 330 milionů korun. Samozřejmě vyhodnocení a administrace evropských žádostí trvá déle, a proto není reálné, že by se tyto prostředky prostavěly ještě v letošním roce. Stále navíc čekáme na vyhodnocení předcházející výzvy IROP, ve které jsme byli jako kraj velice úspěšní,“ řekl hejtman Netolický.