foto: Pardubický kraj

PARDUBICKÝ KRAJ – Oblastní spolek Českého červeného kříže v Ústí nad Orlicí řeší v těchto dnech zásadní problém s objektem využívaným pro školení, cvičení a další služby, které v rámci své činnosti nabízí veřejnosti. Po loňském velmi suchém roce došlo k porušení statiky vlivem nestabilního podloží. Praskliny v některých místnostech mají již několik centimetrů, a proto bude nezbytné sídlo ČČK zajistit opatřeními, která zastaví rozpad zdiva v některých částech budovy. O možné krajské pomoci jednal se zástupci ČČK a města hejtman Martin Netolický.

„Byl jsem urgentně požádán místostarostou města a členem výboru ČČK Jiřím Preclíkem, zda by Pardubický kraj nebyl schopen pomoci této neziskové organizaci s řešením problému statiky objektu v ulici Kopeckého. Celá oblast Českotřebovska a Orlickoústecka je známá problémy s podložím, a proto často k obdobným situacím dochází. V Ústí nad Orlicí jsme v minulosti například řešili problém s historickým vstupním vestibulem na tamním gymnáziu, kde jsme museli provést potřebná stavební opatření v uplynulých dvou letech. V České Třebové stejným způsobem řeší praskání zdiva na Malé scéně. Považuji proto za nezbytné pomoci neziskové organizaci, která v oblasti poskytuje velmi důležitou službu pro seniory, takzvanou Seniordopravu a zároveň svými aktivitami pomáhá propagaci bezpříspěvkového dárcovství krve. Oblastní spolek v Ústí nad Orlicí patří nejen mezi nejaktivnější, ale hlavně má velmi dobré výsledky,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Ten se se starostou města Petrem Hájkem a místostarostou a zároveň členem výboru ČČK Jiřím Preclíkem dohodl na možné formě financování nejnutnějších oprav ze strany Pardubického kraje ještě v letošním roce 2019. „Na havárie obdobného druhu v objektech Pardubického kraje i ve vlastnictví dalších subjektů pamatujeme v rámci plánovaných rezerv, proto bychom jako kraj mohli poskytnout částku 600 tisíc korun a část prostředků přislíbilo i město Ústí nad Orlicí,“ sdělil hejtman, který si zároveň prohlédl současný stav budovy.