PARDUBICE – Činnost člověka na řadě míst narušila mnohaletý přírodní řád. Zmírnit následky takových zásahů se snaží například Český svaz ochránců přírody Podorlicko ve spolupráci s Pardubickým krajem a obcí Přívrat. Právě v této přírodně ojedinělé lokalitě musí každé jaro cestovat tisíce žab a čolků z tůní, kde se líhnou, přes silnici k nedalekému rybníku. Donedávna je ochránci přírody každé jaro přenášeli od provizorních zábran v kyblících. Tento týden byla v jednom z úseků zahájena výstavba trvalého řešení, kterou financuje Pardubický kraj.

„Předali jsme staveniště firmě, která podél komunikace ze severní strany rybníka na pozemcích obce vybuduje pevné zábrany doplněné trojicí propustků. Živočichové, kteří narazí na tuto zábranu, ji nedokážou překonat a budou putovat podél ní až k propustkům, kterými bezpečně projdou pod silnicí,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který s místními ochránci přírody už několik let jedná o možnostech řešení.

„Z pohledu naší komerční společnosti se možná jedná o zdánlivě málo významný projekt, ale jsem přesvědčená, že ochrana drobných živočichů na Zemi je důležitá. Existence žab je indikátorem, že zdejší příroda je zdravá i pro život člověka. Jsou významnou součástí ekosystému. Také si nedovedu představit, že v období migrace žab najíždím autem do jejich hejna. Stavba je výrazem respektu k tvorům, kteří žijí od pradávna vedle nás. Na tuto problematiku lze čerpat evropské peníze, a jsem ráda, že díky tomu můžeme dát žábám šanci přežít,“ dodala radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Hana Štěpánová.

Nyní zahájená stavba má být dokončena v závěru léta 2018. Celkové náklady činí 3,3 milionu korun, z toho je 85 procent hrazeno z operačního programu Životní prostředí. Po vyhodnocení účinnosti tohoto řešení příští rok na jaře se bude jednat také o dalších úsecích.

Pardubický kraj pomáhal v minulých letech financovat dočasné zábrany, které ovšem v době migrace museli dobrovolníci denně obsluhovat. „Pro ilustraci, například v roce 2016 zachytily dočasné zábrany u silnice za 24 dní 7 279 obojživelníků, které místní dobrovolníci dopravili do rybníka. Vyskytuje se zde několik druhů žab a čolků,“ vysvětlil radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.