ČESKÁ TŘEBOVÁ – O samizdatu, undergroundu a politické situaci, nejen před rokem 1989, promluvil na českotřebovském gymnáziu publicista a historik František Stárek.  Na přednášku jej pozval Bohumil Bernášek, radní odpovědný za školství.

„Od sametové revoluce uplyne v letošním roce 30 roků. Jsem moc rád, že mladým lidem už nikdo nezakazuje poslouchat rockovou hudbu nebo číst autory, kteří si myslí něco jiného, než je shora nařízeno. Doba nesvobody je dnes historickým tématem, je však nutné zde hledat poučení o nebezpečích totality. František je vzhledem ke svým osobním zkušenostem tím nejlepším vykladačem,“ sdělil radní Bohumil Bernášek.

František Stárek vyprávěl studentům o historii samizdatu. Do gymnaziálních lavic se přenesla atmosféra doby, kdy se režimem zakázaná literatura přepisovala na psacích strojích či se kopírovala na ilegálně pořízeném cyklostylu. Studenti měli možnost nahlédnout do originálních výtisků.  František Stárek též přiblížil studentům  život disidenta na svobodě i ve vězení. Během přednášky přítomní studenti kladli Františku Stárkovi dotazy, týkající se totalitního režimu i jeho činnosti v té době. Přednášející zavzpomínal i na své porevoluční působení v Bezpečnostní informační službě ( BIS ) či na osobní přátelství s prezidentem Václavem Havlem.

„Studenti mne potěšili svými dotazy. Téma, které jsem přednášel, pro ně nebylo úplnou novinkou. Za to patří dík zejména pedagogům. K zamyšlení mne donutil dotaz, který směřoval na mou motivaci působit v undergroundu,“ sdělil František Stárek.

„Přál jsem si vždy, aby gymnázium nebylo jen klasickou školou, ale přicházeli sem i zajímaví lidé, kteří mají co říci studentům,“ dodal po přednášce Josef Menšík, ředitel gymnázia.

František „Čuňas“ Stárek ( nar. v roce 1952 ) byl v dobách totality šéfredaktorem samizdatového časopisu „Vokno“, organizátorem hudebních produkcí tzv. “undergroundového“ hnutí v čele se skupinou „Plastic People of Universe“ a signatářem Charty 77. Za tuto  činnost byl totalitním režimem 4 roky vězněn.